Smaktest: Alkoholfri öl från Slottskällans Bryggeri

Foto: Nonallco

[Alkoholfri öl / Slottskällans Bryggeri] Slottskällans Bryggeri blev tidigt kända för att sticka ut med sina öl. De var pionjärer inom många ölstilar och har behållit sin bredd på sortimentet. Nonallco har testat Slottskällans tre alkoholfria alternativ.

Text: Petur Olafsson / Foto: Nonallco.

Slottskällans Bryggeri startades i Uppsala redan 1997, men har jobbat lite under radarn jämför med till exempel Nils Oscar och Nynäshamns Ångbryggeri som startade i samma veva.

Ålder innebär inte alltid stabilitet och i Slottskällans fall har det varit lite svängningar hit och dit. Genom åren har bryggeriet bytt ägare några gånger och numera drivs bolaget av Coppersmith’s Brewery i Västerås. Där produceras också Slottskällans öl, även om man försöker att tona ner den saken.

Med fokus på klassisk öltradition

Varumärket har samma grundinriktning som från start. Slottskällan tolkar gärna den europeiska öltraditionen i en bred flora av ölstilar – engelsk pale ale, saison, porter och hefeweizen bland annat. Numera har man ett gäng varianter av IPA också så klart.

Om vi tittar på Slottskällans laguppställning av alkoholfria brygder, så täcker den in de mest kommersiellt gångbara ölstilarna; lager, amerikansk pale ale och IPA.

Nonallco har tidigare testat flera alkoholfria öl producerade på Coppersmith’s, dels bryggeriets tre egna varianter, men också Stallhagen Styrman IPA. Samtliga är fina exempel på bra svensk alkoholfri öl producerade utanför storbryggeriernas dominans.

Förväntningarna på Slottskällans tolkning av alkoholfritt är alltså högt ställda från start. Vi har testat grundligt; sniffat och gurglat, vridit och vänt… och vi har ett resultat!

Klicka för att läsa hela inläggen med betyg och fakta.

Föregående
Föregående

Cicci Liljedahl: Mc, mat och dryckesäventyr – kan man kombinera det?

Nästa
Nästa

Simon Svensson: Tre alkoholfria drinkar som smakar gött.