Cicci Liljedahl: Mc, mat och dryckesäventyr – kan man kombinera det?

Foto: Lucas Eliasson, Picture Perfect Visuals

[HELGTIPSET: LILJEDAHLS BACKYARD] Cicci Liljedahl är kvinnan bakom Liljedahls Backyard. Dels en blogg om motorcykellivet längs vägarna, men hon anordnar även mc-turer där alkoholfri öl är en viktigt komponent. I den här gästkrönikan delar hon med sig av sina passioner i livet; motorcyklar, mat och dryck.

Text och foto: Cicci Liljedahl.

“Som Petter Alexis sjunger: ’Lev nu dö sen!’. Liljedahls Backyard är till för dig som, precis som jag, nyfiket vill ta vara på möjligheterna, människorna och händelserna som kommer din väg.

Jag har arbetat med mat och dryck i olika former och roller i hela mitt liv, det är i mitt DNA kan man säga. Att själv skapa i köket eller äta det som andra skapat är livsnjutning för mig. Jag kan åka långt bara för att besöka en speciell destination som triggat min nyfikenhet, där köket är magiskt, dryckerna goda och människorna som skapar magin är fantastiska. Det är att ’leva nu’ för mig.

Liljedahls mat.jpg

Det finns många spännande drycker, men öl har en alldeles speciell plats i mitt hjärta. De sista åren har jag ägnat mig åt att sälja och marknadsföra craft beer på några av Göteborgs bryggerier vilket jag slutade med 2020. Att bo i Göteborg som ölälskare, med all den fantastiska öl och de mysiga ölhak som vi har i staden är riktigt lyxigt.

Det är smaken av öl jag älskar och att ta en öl till maten är ett lika självklart val som att ta vatten från kranen. De senaste åren har jag fått upp ögonen allt mer för alkoholfri öl och folköl. Att det alkoholfria ölsortimentet utvecklats och blivit riktigt bra i både smak och fyllighet är en intressant utveckling. Ibland är det svårt att märka att ölen man dricker är alkoholfri eller har låg alkoholhalt.

För mig innebär att ta en öl olika saker beroende på tillfället. Allt beror på vad jag ska göra efter att jag har druckit bärsen. Det styr valet om jag tar en alkoholfri öl eller en med alkohol i. Svårare än så är det inte, tycker jag.

“Jag väljer aktivt bort att dricka för mycket alkohol under mc-säsongen. Då vill jag kunna köra så mycket som möjligt.”

Att jag kikat mer på alkoholfri öl beror ju också på att jag kör cirka 2000 mil per år med min motorcykel. När jag är ute på mina mat- och dryckesäventyr med motorcykeln letar jag alltid efter nya alkoholfria öl att testa tillsammans ihop med maten. Jag registrerar alla öl jag smakar på Untappd oavsett styrka, för alltid retar det väl någon ;-). Dessutom lägger jag upp foton på Instagram från mina motorcykelturer där jag visar att det är just alkoholfri öl i glaset på fotot eller så nämner jag det i texten.

Varför gör jag det? Jo, jag vill påverka debatten där det ena verkligen inte behöver utesluta det andra. Där vi kan få en ny typ av besöksnäring längs våra vackra vägar både för turistande svenskar och utländska gäster som är nyfikna på vad olika destinationer har att erbjuda i mat- och dryckesväg. Där vi likt övriga Europa kan uppleva och lära oss mer om hantverket och produkterna på plats hos producenterna.

Liljedahls solnedgång.jpg

När jag reser med min motorcykel är det för att uppleva och utforska olika destinationer och de härliga vägarna dit, men maten och drycken är också viktiga ingredienser. Tillsammans utgör det grunden för de guidade mc-turer jag håller för mina medlemmar i mc-gruppen Liljedahls Backyard Motorcycle Tours på Facebook.

Jag vill att vi med gott samvete ska kunna besöka olika dryckesproducenter för att lära oss mer om hantverkprodukter som ofta innehåller alkohol i olika styrkor. För att lära sig om ett hantverk är en sak och att ha en provsmakning hos producent är en helt annan. Det måste vi kunna klara av att hålla isär, tycker jag.

“Jag har skapat hashtaggen #visitswedenbymotorcycle för att fler ska dela tips på härliga vägar, boenden och platser att besöka.”

Jag har hittills hållit tre turer med öl som tema, där vi har åkt till olika bryggerier i Göteborgsområdet. Under Folkölsturen besöker vi lokala bryggerier och köper med oss lågalkoholhaltiga öl att prova när hojen är parkerad för dagen. Vi besöker mellan två och fyra bryggerier och får lära oss om hur man brygger öl och vilka olika öltyper det finns, snackar malt, humle och vattenkvalitet och självklart får vi även höra tankarna bakom bryggeriets egna öl.

Vad mina turer skapar i det stora hela, är ett större intresse för att lära sig mer om mat och dryck i mötet med alla de fantastiska människor som skapar magiska destinationer och produkter för oss andra att utforska och njuta av.

Jag har fler Special Edition-turer på gång denna säsong med olika mat- och dryckesteman. Läs gärna mer om det på min webb.

Just nu sitter jag och planerar en guidad motorcykeltur med alkoholfri ölprovning och läcker trerätters middag på en topprestaurang. Att först köra på bra och kurviga vägar i gott sällskap och sedan njuta av god mat och dryck innan man vänder hemåt på motorcykeln – vad mer kan man mer önska sig?”

Skål på er! Cicci Liljedahl

Liljedahls solbänk.jpg

Cicci Liljedahl

Liljedahls Backyard

49 år, boende i Göteborg. Två utflugna barn på 23 år & 21 år.

Mc: Triumph Tiger 800 XRT 2018 som nyss kommit in i familjen och kallas för Ocean.

Bästa alkoholfria ölen: Miłosław Bezalkoholowe IPA, av Browar Fortuna, Polen och Ü.NN IPA Alkoholfrei.

Läs på webben om de guidade mc-turerna eller följ på Instagram och Facebook..

Webb: liljedahlsbackyard.se

Föregående
Föregående

Terese Backström: Helgtipset från en alkoholfri sommelier.

Nästa
Nästa

Smaktest: Alkoholfri öl från Slottskällans Bryggeri