Simon Svensson: Tre alkoholfria drinkar som smakar gött.

Foto: Lucas Eliasson, Picture Perfect Visuals

[HELGTIPSET: SIMON SVENSSON] Simon Svensson är en mångsidig och kreativ dryckesnörd och ölkännare. För Nonallcos räkning har han skapat tre goda drinkrecept för sommarmånaderna – de liknar inte något annat du testat förut!

Text: Simon Svensson / Petur Olafsson. Foto: Simon Svensson.

Det började med att Simon Svensson kände att utbudet av alkoholfria drycker för vuxna var allt för litet. Hemma hade han ett stort lager av olika ölsorter, men när han skulle bjuda någon på alkoholfritt var det inte lika lätt. Efter lite experimenterande, främst med ingefärsdrycker, startade han Gbg Soda.

Gbg Soda mikrobrygger alkoholfria drycker med vuxna smaker. Främst olika craft soda men även alkoholfria öl finns på repertoaren. Han menar att domedagen för tråkiga alkoholfria drycker närmar sig.

– Att bara kunna erbjuda läsk, mineralvatten, juice och nån blaskig alkoholfri öl som alternativ till starkdryckerna är inte snyggt, säger Simon Svensson.

Gbg Soda släpper kontinuerligt nya drycker. Somliga tillfälliga lanseringar efter säsong samt olika samarbeten med bryggerier, lokala odlare och andra livsmedelsproducenter.

Med kreativt och öppet sinne vill han få fler att våga testa nya smaker och experimentera med det de har i glaset. Här bjuder Simon Svensson på recept och tips hur du går tillväga för att spexa till din alkoholfria dryck och skapa något helt nytt

Metamorfos

“Carlsberg Non Alcoholic är i och för sig en välbryggd lager som absolut kan uppfylla behovet av en alkoholfri öl när det är vad man är ute efter. Men speciellt spännande blir det ju inte. Den smakar helt enkelt öl. Ungefär som ICA Basics mörka choklad smakar choklad. Punkt.

När man druckit en är man sällan speciellt sugen på att hiva i sig en till likadan. Prova att göra något roligare genom att blanda med tonic. Tonic Water ger en fin fruktighet samtidigt som den tillför beska vilket gör att drycken plötsligt byter skepnad och blir en APA.

Ungefär 2/3 öl och 1/3 tonic är lagom. Pressa i några droppar citron för att kompensera den ökade sötman som tonicen också ger samt garnera med en klyfta i glaset. Exakt samma recept kan också användas på en starköl som då landar på folkölsstyrka.”

Ginger In Red

“Detta är en alkoholfri drink som, med förbehåll för att jag är partisk, är extremt läcker. Här tar jag nämligen min egen Ginger Soda. Även om drycken givetvis är gjord för att drickas som den är kan det ibland vara kul att skoja till den med en extra touch ibland för lite variation.

Vrid sönder 10 myntablad i ett glas. Släng på ungefär lika många hallon som mosas lite i botten. Fyll på med is och sedan Ginger Soda. Rör om och toppa med ett par drag med svartpepparkvarnen.”

Pimp My IPA

“De alkoholfria ölen blir bara bättre och bättre men ända upp till smaken av starköl når de inte alltid. Ett problem med alkoholfri IPA är att det finns för lite kropp för att kunna använda så mycket humle som man hade önskat.

Här tar vi en god alkoholfri IPA och hottar upp den. Vi vill inte spä ut kroppen så därför använder vi enbart zest från olika citrusfrukter. I detta fall får du tvärt emot vad som sägs i de flesta sammanhang gärna ta med en del av det vita under skalet. Här är beskan bara välkommen.

Grapefrukt ger friska citrustoner som kompletteras med apelsin för en rundare arom. Men det går att experimentera med de flesta citrusfrukter. Undvik dock lime då det ger en parfymerad, syntetisk arom.

För att allt inte skall bli fruktsallad så rör vi också ner två strån gräslök som krossats lite mellan fingrarna. Lökiga toner är vanligt förekommande i humle så tillsammans är det inte långt ifrån att man blir lurad att det skulle vara äkta vara.”

Simon_bryggare NY.jpg

Simon Svensson

Gbg Soda

Simon Svensson är ölkännare, hembryggare, ölboksförfattare och certifierad öldomare. Dessutom driver han två företag: Njutningsfrämjandet som är störst i Sverige på att lära ut hembryggning och Gbg Soda som gör hantverksläsk.

Tillsammans med Peter M. Eronsson har han skrivit boken “Kreativ ölbryggning : tekniker, recept & galna idéer”

Läs mer: Gbg Soda

Föregående
Föregående

Smaktest: Alkoholfri öl från Slottskällans Bryggeri

Nästa
Nästa

Tio år av stark tillväxt för tysk alkoholfri öl