Smaktest: Stadskampen i alkoholfri öl

Foto: Nonallco

[Alkoholfri öl / Stadskampen] Vi har testat tre nya alkoholfria öl som släpps lagom till sommaren. Alla tre har svenska ortsnamn på etiketten; Grebbestad, Göteborg och Mariestad. Betyder det också att ölen är lokalt producerad där? Inte riktigt.

Text: Petur Olafsson / Foto: Nonallco.

Sommar, sol, EM, semester, midsommar, vaccineringsfest. Butikerna har många anledningar att ladda upp ordentligt med bärs just nu. Inte minst med alkoholfria öl. Lagom till högsäsongen lanseras därför massor av nya sorter, vilket är kul för oss ölälskare.

Vi har plockat ut tre flaskor. Samtliga är nyheter. Samtliga är ljus lager på 0,5 procent, perfekta att knäcka upp framför TV:n, till maten eller på utflykten. Och samtliga tre har svenska ortsnamn på etiketten.

Det är ju något alldeles särskilt med hantverksmässigt lokalproducerad öl. Det ger alltid en skön känsla att få veta lite mer om ölets ursprung tycker jag. Men frågan är: hur lokala är de här tre ölen egentligen?

Alkoholfritt från Västkusten, eller?

Vi kan ju börja med Grebbestad Bryggeri. Ett svenskt mikrobryggeri som kanske inte alla har koll på, men Grebbestads har funnits med länge. Ända sedan 1995 faktiskt. Det har alltså tagit mer än 25 år, men nu släpper de sin första alkoholfria öl.

Även Göteborgs Nya Bryggeri har premiär för alkoholfritt. Deras historia är betydligt kortare, men på sätt och vis också längre. Det här hantverksbryggeriet grundades nämligen av gamla Prippsare efter nedläggningen av Pripps bryggeri i Göteborg.

Grebbestads Bryggeri och Göteborgs Nya Bryggeri är alltså båda lokala hantverksbryggerier som du kan besöka om du vill. De har delvis samma ägare och båda släpper sina första alkoholfria öl samtidigt. Båda ölen är riktigt bra alkoholfria, särskilt med tanke på att det är första försöket.

Smakprofilerna på de båda alkoholfria brygderna är dock förvillande lika, vilket föranleder mig att tro att det egentligen är samma öl. Alltså lokalproducerat – fast endast på en av orterna. Eller någon helt annanstans. Det har jag inte kunnat ta reda på tyvärr.

Mariestads, en helt annan historia

Mariestads är något helt annat. Mariestads Bryggeri grundades ursprungligen 1848 i Mariestad, men öl slutade att bryggas i staden 1972. Idag bryggs istället Mariestads i Grängesberg på Spendrups stora anläggning, som det mesta annat från Spendrups.

I Mariestad finns visserligen ett litet lokalt hantverksbryggeri; Bryggeriet i Mariestad heter det, men deras ölmärke kallas Esplanad och de säljer inte någon alkoholfri öl alls. Snurrigt, ja minst sagt.

Tillbaka till Mariestads alkoholfria sommaröl. Spendrups har steg för steg blivit ett bryggeri i världsklass när det gäller alkoholfri öl, bryggerikoncernens varumärken Melleruds, Gotlands Bryggeri och Mariestad gör samtliga bra öl på 0,5 procent i flera olika stilar, men här peakar man faktiskt. Mariestads Sommarbrygd är ett komplett och perfekt balanserat öl som borde passa både ölsnobbar och stor-stark-drickare och alla som undviker alkohol.

Stadskampen har en vinnare, trots fusket med ursprungsmärkningen. Men alla tre flaskor är värda att packa ner i picknickkorgen i sommar. Väldigt drickbara, rena och snygga öl som funkar bra till det mesta matväg. Heja Sverige!

Klicka för att läsa hela inläggen med betyg och fakta.

Föregående
Föregående

Alexandra Holm: Vad är poängen med alkoholfritt?

Nästa
Nästa

Brewdog anklagas för förgiftat arbetsklimat