Brewdog anklagas för förgiftat arbetsklimat

BrewDog James Watt.jpg

[Ölnyheter / Ekonomi ] För mycket punk? Nu anklagar 76 tidigare anställda Brewdog för ett arbetsklimat präglad av rädsla, psykisk ohälsa och utbredd personkult kring grundarna James Watt och Martin Dickie.

Text: Petur Olafsson / Foto: BrewDog

I ett öppet brev tar de före detta anställda främst sikte på VD:n James Watt, som man hävdar omger sig med ja-sägare och chefer som sprider dålig stämning på företaget. I brevet hävdar tidigare anställda att många fått långtgående psykiska problem på grund av trakasserier, mobbning och påtryckningar på arbetsplatsen.

Det snabbväxande skotska bryggeriet har varit mycket framgångsrika de senaste åren och har idag tvåtusen anställda. Företaget står bakom flera kontroversiella PR-kampanjer som fått uppmärksamhet i media världen över och profilerar sig i frågor som klimat och jämställdhet. Brewdog var även tidigt ute med moderna, humliga lågalkoholöl och har öppnat flera alkoholfria barer.

Dags att nyktra till som arbetsgivare

– Brewdogs image utåt stämmer inte alls överens med hur företaget drivs i praktiken. Och det tyckte jag och mina tidigare kollegor att fler borde få veta, säger Christopher Baria-Lewis som är en av initiativtagarna till brevet i en intervju med BBC.

James Watt har nu besvarat kritiken. Han lovar att lyssna och lära, men vill inte diskutera om det finns någon sanning i anklagelserna eller inte.

– Jag medger att vissa saker helt klart har blivit fel och det ber vi om ursäkt för. Men jag vill inte bemöta eller bestrida individuella påståenden. Om sextio personer har varit missnöjda måste vi bli bättre. Det är det enda sättet vi kan göra något bra av den här situationen, säger han i en intervju med BBC.

James Watt säger att företagets snabba tillväxt har inneburit en brant inlärningskurva för honom själv. Brewdog tänker nu genomföra en anonym intern enkät om stämningen på arbetsplatsen för att försöka komma tillrätta med problemen.

I det öppna brevet anser den före detta personalen att källan till många av problemen är företagets uttalade jakt på snabb och stor tillväxt. James Watt förnekar inte att expansion är en av hans främsta prioriteringar.

– Vi kommer aldrig medvetet att bromsa Brewdogs snabba expansion, för tillväxt ligger i vårt DNA. Utmaningen blir därför istället att fortsätta växa samtidigt som vi blir bättre arbetsgivare, svarar James Watt:

Föregående
Föregående

Smaktest: Stadskampen i alkoholfri öl

Nästa
Nästa

Smaktest: Alkoholfri öl från Inlands Bryggeri