Alexandra Holm: Vad är poängen med alkoholfritt?

Foto: Lucas Eliasson, Picture Perfect Visuals

[HELGTIPSET: ALEXANDRA HOLM ] “Ibland får jag frågan om varför jag bara dricker alkoholfria varianter av öl, vin och sprit. Det händer också att jag får kommentarer i stil med ‘Vad är ens poängen med alkoholfri öl, du blir ju ändå inte full?’. Här kommer de främsta anledningarna till att jag, precis som många andra, uppskattar alkoholfria alternativ.”

Text: Alexandra Holm / Foto: Isabelle Pedersen

“När jag slutade dricka så drack jag aldrig alkoholfritt, utan valde i stället cola eller energidryck. Dels för att jag knappt kände till att det fanns något annat, men också för att jag inte ville bli sugen på alkohol. Men i takt med att min nykterhet blev mer självklar, både för mig själv och för andra, så tröttnade jag på att dricka läsk hela tiden.

Det började med att jag fick upp ögonen för alkoholfri öl. Det första jag smakade var en alkoholfri Estrella på burk som var rätt trist och smaklös. Men den gjorde mig ändå nyfiken och jag började att utforska alkoholfria öl. Nu, flera år senare, har det alkoholfria ölutbudet fullkomligt exploderat och nya goda produkter släpps hela tiden. I takt med att den alkoholfria marknaden har vuxit, så har jag även upptäckt alkoholfria varianter av vin och sprit och kommit att älska även dem.

Det finns det så många goda anledningar till att jag gillar alkoholfritt, men främst handlar det om smak.

Precis som många andra älskar jag smaken av en god öl, men samtidigt vill jag undvika de negativa konsekvenserna av att dricka ett helt gäng. Med alkoholfria tolkningar av allt från läskande lager till syrlig fruktöl kan jag fortfarande unna mig härliga ölupplevelser. Nu finns till och med vin- och sprit utan alkohol. Bra alkoholfria viner är både godare och lyxigare att dricka till maten tycker jag. Och alkoholfri sprit är perfekt när du vill blanda till riktigt goda drinkar.

God dryck sätter känslan för kvällen och skiljer fest från vardag. Dessutom är det roligare att skåla med ett glas mousserande än med en flaska mineralvatten. Alkoholfria alternativ gör det lättare att komma i stämning och känna sig inkluderad i festliga sammanhang. Och precis som när vi äter god mat, så frigörs endorfiner i kroppen när vi dricker något riktigt gott.

Även om jag såklart inte blir påverkad av att dricka alkoholfritt får jag ändå en nice känsla av själva smakupplevelsen.

När man slutar dricka alkohol kan det vara jobbigt att gå på AW:s och fester eftersom ens nykterhet ofta blir ifrågasatt. Ibland känner jag inte för att sticka ut utan vill bara ha en trevlig kväll. Med ett glas alkoholfritt öl eller vin i handen slipper jag skylta med och svara på frågor om min nykterhet. Det blir lättare att smälta in. Egentligen borde det inte vara så, men vi lever i en värld där alkoholnormen är stark. 

Jag vet att alkoholfritt inte passar alla och att alkoholfria drycker riskerar att trigga igång alkoholsuget hos vissa. Men för mig har de nya goda alkoholfria alternativen gjort livet som nykter mer njutbart och underlättat för mig att avstå från alkohol. Därför hoppas jag att den alkoholfria trenden växter sig ännu starkare – att det blir självklart att erbjuda riktigt goda alternativ till alla oss som väljer bort alkohol.”

Alexandra Holm.jpg

Alexandra Holm

nollkommafem

Snabbfakta: Driver Instagramkontot @nollkommafem där hon testar och tipsar om allt alkoholfritt. Bor i Stockholm, nykter sedan 9 år.

Yrke: Content manager på ICA Sverige där hon skapar innehåll inom mat och dryck.

Fritidsintressen: Äta och dricka gott, styrketräna, dansa, resa och klubba (när det inte är corona).

Alkoholfria ölfavoriter:

Mikkeller Weird Weather – “En otroligt god öl som jag alltid ser till att ha ett gäng av hemma i kylen.” 

Omnipollo Konx – “Läskande och lemonadig öl perfekt för sommarens alla häng.” 

Brooklyn Special Effects Hoppy Lager – “En smakrik och fyllig lager som passar till det mesta i matväg.”

Föregående
Föregående

Så väljer du alkoholfri öl till midsommar.

Nästa
Nästa

Smaktest: Stadskampen i alkoholfri öl