Alkoholfri IPA: Skottland mot Nederländerna
[Alkoholfri öl / IPA ] Varje gång IPA:ns död har utropats, så har ölstilen ändrat form och kommit tillbaka ännu mer hypad och torrhumlad. Är nästa steg att IPA också tar över den alkoholfria ölvärlden? Vi har testat fyra öl från bryggerier med fokus på humle, fast utan yrslet.
India Pale Ale är ölflugan som vägrar att försvinna. När modern amerikansk IPA kom till Sverige så chockades många av styrkan, beskan och bitterheten. Skulle det smaka så här? “Jaha, men det går ju inte att dricka många flaskor av den här skiten!” fnyste den genomsnittlige svenske stor-stark-drinkaren.
För så var det ju. När man drack öl (läs: till helgen) så handlade det om att dricka mycket, i stora klunkar och tills man blev full. Jodå. Kom inte och säg något annat.
Tills ganska nyligen var de allra flesta svenskar på det klara med att starköl och sprit = fylla. Vin var finare så klart. En kulturdryck för folk som hade folkvett och som gärna visade upp det. Vilken Rioja passar bäst till flintasteken, racletten eller tacopajen, egentligen?
Öl var en ljust gyllenfärgad dryck på 5,2 procent som man drack ur en rejäl sejdel på krogen eller rakt ur burken hemma i vardagsrumssoffan. Man snackade inte så mycket om öl – man drack det. Och då menar jag könet. Män drack öl. Kvinnor skulle helst inte dricka öl. För öl var en okultiverad och enkel dryck utan variation eller smaknyanser. En okvinnlig dryck.
Och visst lever allt det där kvar i viss mån. För det handlar inte bara om smak, det handlar ju om pris, plats och preferens också. Och tradition och hinkabilitet förstås. Ibland vill man ju bara knäcka upp en iskall lager. Ibland vill man dricka lantvin. Inget fel i det.
Välhumlat och alkoholfritt gör succé
Men tillbaka till IPA:n. Numera har varje krog och restaurang med självaktning minst en eller två ipor på menyn. Om man vill visa att man har koll på läget så har man ofta betydligt fler varianter än så. Kanske en NEIPA, DIPA, frukt-IPA och en session IPA? Eller varför inte en Black IPA och en Sour IPA?
I ljuset av det så är det ju helt logiskt att alkoholfri IPA är en snabbt växande ölkategori. Och att det numera finns bryggerier som helt fokuserar på alkoholfri IPA.
Det mest extrema exemplet kommer från Skottland. Relativt nystartade Coast Beer Co har inget eget bryggeri utan brygger sina öl i Belgien. Samtliga är alkoholfria och samtliga är ipor. Flera är bryggda med bara en sorts humle och flera är dubbelt torrhumlade för maximal humlearom. Ett spännande koncept som skapat snack i ölvärlden.
Det andra exemplet är Jopen från Nederländerna. De har en tydlig helhetstanke med sitt turistvänliga bryggeri, beläget i en gammal kyrka i Haarlem. Man utgår från stadens långa bryggartradition i recepten men har en förbluffande stor bredd av ölstilar i sortimentet. När det gäller alkohoholfritt har man dock bara två öl att erbjuda – men båda är IPA så klart. Egentligen samma öl, fast med eller utan ingefära.
Samtliga fyra är bra och väl värda att köpa hem - men ett av bryggerierna är snäppet vassare än det andra. Vilka tror du vinner landskampen? Skottland eller Nederländerna?
Klicka för att läsa hela inläggen med betyg och fakta.
Om du gillar Mikkellers Weird Weather eller Drinkin’ In The Sun, så bör du även gilla den här brygden. En alkoholfri IPA för dig som föredrar det mjuka, fruktiga och aromatiska.