Smaktest: Maxat med humle, minimalt med procent.
[Alkoholfri öl / IPA-kampen] Det är ett tufft jobb, men någon måste göra det. Petur Olafsson har tillbringat sommaren med att testa humliga alkoholfria öl vid poolkanten. Omdömet: “Hög klass rakt igenom” – men en av burkarna har lite mer oumph än de andra.
Text: Petur Olafsson / Foto: Nonallco.
Den alkoholfria öltrenden växer i Sverige. Det har vi konstaterat om och om igen här på Nonallco, det verkar inte finnas någon slut på nya alkoholfria öl att testa. Vilket är kul så klart.
Även i ett globalt perspektiv så är alkoholfritt den snabbaste växande kategorin inom öl. De stora namnen har haft premiär för sina första alkoholfria öl på löpande band: Heineken, Pripps, Grolsch, Stella Artois, Guinness, Samuel Adams, Brooklyn Brewery… you name it.
Då är det helt naturligt att de mindre hantverksbryggerierna också vill brygga alkoholfri öl. Och till vår stora glädje väljer ofta småbryggerierna att göra alkoholfri ale med mycket humle.
Varför då? Ja, först och främst för att de stora globala bryggerijättarna nästan alltid satsar på alkoholfri lager. Precis som i ölvärlden i övrigt, så ligger småbryggeriernas möjlighet i att göra alkoholfri öl i andra stilar, med mer smak och mer attityd. Chansen att vinna fajten om lagerdrickarna är väldigt liten och utrymmet för ännu en alkoholfri ljus lager krymper allt mer i takt med att den alkoholfria ölmarknaden utvecklas.
Kräver stora investeringar
Dessutom får vi inte glömma den rent tekniska utmaningen. Det är svårt att få till en ren, balanserad och drickbar alkoholfri lager. De alkoholfria varianterna tenderar oftare att bli bleka och smaklösa kopior av originalen eller spretiga och obalanserade otyg till öl.
Även om bryggarens skicklighet har en viktig i roll för att balansera smak och doft, så kommer de bästa alkoholfria lagerölen ofta från de bryggerier som har tillgång till dyr och avancerad avalkoholiseringsteknik. För när det gäller alkoholfri öl är det precis som i golf, fiske och Formel 1 – den med bäst utrustning har en klar fördel.
Som småbryggare får man istället använda sig av andra tricks för att framställa alkoholfri öl. Istället för att ta bort alkoholen från ett färdigjäst öl, ser man till att mindre alkohol uppstår från första början. Små hantverksbryggerier avbryter jäsningen på olika sätt eller använder särskilda jästsorter som helt enkelt inte producerar lika mycket alkohol. Och då blir det oftast jäststammar för överjäst öl, exempelvis pale ale, IPA, porter och stout.
Humle bidrar med ölkänsla
När jag väljer en alkoholfri öl, så vill jag att det ska smaka just öl. Annars kan jag ju lika gärna dricka något annat. Och eftersom humle är en så viktig del av öldryckens karaktär är IPA en tacksam stil för alkoholfri öl. När en bryggare lyckas som bäst med en IPA eller pale ale, med eller utan alkohol, så får ölet mer doft, mer smak, mer munkänsla. Mer av allt helt enkelt. Och det smakar öl, klart och tydligt.
När det gäller att brygga alkoholfri ale är utmaningarna lite annorlunda än när det gäller alkoholfri lager. Om nyckeln till en en bra alkoholfri lager är friskhet, balans och renhet, så är utmaningen med alkoholfri ale att få till ordentligt tryck i smakerna. En IPA ska ha oumph! Men utan draghjälp av den smakförhöjande alkoholen, som ofta ligger på runt 6-7 procent för IPA, så riskerar ölet att bli mesigt och tråkigt. Utan tydlig beska eller aromatisk humlekaraktär så smakar det inte rätt, i värsta fall smakar det som en genomsnittlig alkoholfri lager.
Därför använder många bryggare torrhumling för att få upp smaken. Att torrhumla innebär alltså att man tillför extra humle till ölet när det står och jäser, vilket ger aromen en extra skjuts i IPA eller annan välhumlad öl.
IPA-kampen kan dra igång!
När tre humliga alkoholfria öl i ovanligt färgstarka och uttrycksfulla ölburkar damp ner hos på Nonallco bestämde vi oss för att testa dem i ett gemensamt poolkantstest.
Det blir en tuff kamp: Singularity Heroes från Uppsala möter U&Me Alkoholfri Ipa 005 från Umeå och Beavertown Lazer Crush från London. Det är hög klass rakt igenom; samtliga är smakrika med stor karaktär – men en av burkarna strålar lite starkare än de andra.
Klicka för att läsa hela inläggen med betyg och fakta.
Modernt, juicigt och lättdrucket från brittiska Beavertown. Söta, fruktiga smaker av solmogen citrus, mango och apelsin samt en touch av honung och sött vitt vin.