Alkoholfri smakfajt: Hoegaarden VS Leffe Blonde

Foto: Lucas Eliasson, Picture Perfect Visuals

[NONALLCO SMAKFAJT] Vilken alkoholfri belgisk öl kommer att gå vinnande ur smakfajten? Det blir en hård match i fem ronder. Vi jämför arom, utseende, smak, munkänsla och helhetsintryck. I varje rond kan båda utmanarna få max 2.0 poäng var. Den sammantagna poängen blir ölets slutbetyg.

I ena ringhörnan Hoegaarden 0,0 En belgisk wit smaksatt med nejlika och apelsinskal, känd för sin lätta och soliga personlighet.

I den andra ringhörnan Leffe Blonde 0,0 En ljus belgisk ale som är en riktigt musklig tungviktare i vanliga fall. Båda har släpps på Systembolaget i december.

Och där går gonggongen!

NONALLCO+SMAKFAJT+LEFFE.jpg

ROND 1: AROM

Rond startar ganska trevande. Båda ölen har en trevlig arom, som skvallrar om deras personlighet. Men inget doft går utöver det vanliga, ganska återhållet och försiktigt.

SMAKFAJT BETYG4.jpg
SMAKFAJT BETYG.jpg

ROND 2: UTSEENDE

Hoegaarden har verkligen en imponerande gyllengul färg med en skimrande vit skumkrona. Leffe Blonde ser mer ordinär ut, inte heller så blond som man förväntar sig.

Hoegaarden ser definitivt starkare ut så här långt.

SMAKFAJT BETYG5.jpg

ROND 3: SMAK

Här går Hoegaarden bort sig helt och hållet. Smakmässigt är veteölet rörigt på alla plan, alldeles för sött och parfymerat utan originalets lätthet. Leffe visar däremot en imponerande säkerhet; rena och fruktiga smaker som man känner igen från den originalversionen av ölet.

Leffe tar hem rond tre med stor marginal.

ROND 4: MUNKÄNSLA

Nu har Leffe tagit ett stadigt grepp om matchen. Leffe Blonde 0,0 har samma karaktär som originalet – klart lättdrucket med en mjuk och rund maltighet. Hoegaarden 0,0 är däremot en klibbig och söttjock nektarliknande dryck, som inte funkar lika bra.

Hoegaarden har tappat garden helt enkelt.

SMAKFAJT BETYG7.jpg
SMAKFAJT BETYG3.jpg

HELHETSINTRYCK

Överlag ger Leffe ett mycket stadigare och säkrare helhetintryck. Man känner igen sig i smakerna, även om det är lite svajigt i vissa av detaljerna.

Hoegaarden 0,0 däremot är en ganska misslyckad alkoholfri tolkning av witbier. Vilket ju är en katastrofal besvikelse, eftersom Hoegaarden i mångt och mycket definierar hela ölstilen.

SLUTSEGRARE: LEFFE BLONDE

Ingen av de två alkoholfria belgarna är i toppskiktet av sina stilar, men de är inte heller några riktiga bottennapp. En tuff fajt där Leffe Blonde vinner på framförallt smak och munkänsla.

Klicka nedan för att läsa omdömena med betyg, fakta och näringsinnehåll:

Föregående
Föregående

Gratis BrewDog till elscooterförare i jul

Nästa
Nästa

Petur Olafsson: Årets alkoholfria julöl med mattips