Smaktest: Radler vs radler

Foto: Nonallco

[Alkoholfri radler / Sverige] Utbudet av alkoholfri radler fortsätter att växa och nu ger sig hantverksbryggerierna in i leken – Nonallco har testat utmanaren The Radler Citron mot tungviktaren Pripps Radler Grape.

Om du är törstig och inte kan välja mellan öl och läsk så är radler lösningen. Det klassiska receptet är hälften ljus öl och hälften kolsyrad citronlemonad, men numera finns även moderna varianter av radler smaksatta med lime, guava, passionsfrukt, lingon, ingefära – allt som bidra med extra fruktighet, sötma, färg och friskhet.

I länder som Tyskland och Österrike är radler sedan länge big business och just nu växer efterfrågan i USA, Kanada, Spanien plus många andra länder där hälsotrenden är stark. Om du vill äta och dricka mer hälsosam och leva ett aktivt liv så passar alkoholfri radler perfekt i livspusslet.

Det är ingen tvekan om att radlern i många fall ersätter sockerhaltiga läskedrycker. Plus att en den känns mer nyttig och uppfriskande än en starköl och har potential att tilltala alla som gillar vin, cider och cocktails.

Traditionellt har en radler runt 2,5 procent alkohol, men idag väljer allt fler bryggerier att dra ner alkoholen till nära noll för att maximera drickbarheten. Resultatet är ett fräscht alternativ till öl som du kan dricka när som helst, även när du tränar, cyklar eller kör bil.

Craft beer eller Big Beer?

Samtidigt som många stora internationella bryggerier satsar på radler, så har allt fler hantverksbryggerier börjat intressera sig för stilen.

Skillnaderna mellan det storskaliga och småskaliga är stora. Framför allt tenderar de små bryggerierna att satsa på kreativa smaksättningar och färre tillsatser i form av socker och aromer. Och de blandar gärna in vetemalt för att ger radlern mer kropp och skum samt en gräddigare och lenare munkänsla.

Storbryggerierna eftersträvar snarare den idealiska balansen mellan hög drickbarthet och lågt pris, så att slutresultatet mer liknar en läskedryck är en öldrink. Smakerna är sötare och snällare och förstärks inte sällan med socker, sirap och olika slags aromer, ibland naturliga och ibland syntetiska.

Två svenska radlers med citrus

Nu har vi testat produkter från de två lägren, båda med klassiska citrussmaker. Nykomlingen The Radler Citron + Öl bryggs på ett litet hantverksbryggeri på Ekerö utanför Stockholm, medan Pripps Radler Grapefrukt produceras på ett av Sveriges största och modernaste bryggerier, Carlsberg i Falkenberg.

Först ut, The Radler: Den första och enda produkten från The Radler Brewing Co., som drivs i samarbete med hantverksbryggeriet Northern Exposure på Ekerö i Stockholm. Allra först lanserades The Radler med olika etiketter riktade mot törstiga sportutövare; cyklister, golfare, padelspelare och skidåkare, men numera finns endast The Radler kvar – alltså cyklisten. Drycken är bryggd och blandad på traditionellt vis med en citronlemonad som dessutom är ekologisk.

Och så Pripps Grapefrukt: Efter nästan två decennier där Pripps fått stå tillbaka för andra satsningar, så har Carlsberg de senaste åren börjat blåsa nytt liv i sitt blåa varumärke. Låg alkoholhalt och massor av citrus har varit det genomgående temat när man i snabb takt släppt Pripps Blå 0,0%, Pripps Blå Citrus 4,7% , Pripps Radler Citrus 0,0%, Pripps Radler Citrus 3,6% och Pripps Radler Grapefrukt 0,0%. Ljusa lättdruckna somriga drycker med en attraktiv prislapp. En kvalificerad gissning är att fler radlerlanseringar är att vänta de kommande somrarna för att hålla liv i det nyvaknade intresset.

Men nu till den avgörande frågan: Vilken radler smakar bäst – den från det svenska hantverksbryggeriet eller den från det svenska storbryggeriet?

Klicka för att läsa hela inläggen med betyg och fakta.

Föregående
Föregående

Låter barnen dricka alkoholfri öl – trots kritiken.

Nästa
Nästa

Nu tvingas britterna dricka svagare öl