Nu tvingas britterna dricka svagare öl
[Alkoholpolitik /Storbritannien ] Från den 1 augusti inför den brittiska regeringen ett nytt system för alkoholskatt. Principen bakom förändringen är enkel: ju högre alkoholvolym, desto högre skatt. Kategorin som gynnas mest är alkoholfria och lågalkoholhaltiga drycker.
Text: Petur Olafsson / Bild: Unsplash
Genom förändringarna vill den brittiska regeringen förbättra folkhälsan och bättre anpassa skattesystemet till hur britterna dricker idag.
Storbritannien har länge delat in skatten på alkohol efter vilken typ av dryck det gäller, i stora drag har klasserna varit öl, cider, vin och sprit. Tidigare har vin och cider beskattas med en fast skattesats oavsett alkoholhalt, men från 1 augusti är det alltså alkoholvolymen som styr beskattningen på all alkohol.
Beslutet om det nya skattesystemet togs 2021 och presenterades av Rishi Sunak som då var finansministern. Han kallade det Storbritanniens ”mest radikala skatteförenkling gällande alkohol på över 140 år" Men det blev inget med det då, förändringarna kunde helt enkelt inte införas på grund av coronapandemin. Därför har de brittiska skattesatserna på alkohol varit oförändrade sedan 2020 – men nu är det alltså dags att ändra på det.
Bryggerierna smygsänker alkoholhalten
I första steget höjs skatterna för alla alkoholvaror i linje med inflationen på 10,1 procent. Samma datum, den 1 augusti, börjar den brittiska regeringen införa det nya skattesystemet. Höjningarna kommer att ske i flera steg fram till februari 2025 då varje halvprocent högre alkoholhalt kommer att ge en högre skattesats.
Det nya systemet innebär att öl under 3,5 procent får betydligt lägre skattesats än idag och att alkoholfria produkter är helt befriade från alkoholskatt. För att stödja pub- och besöksnäringen sker samtidigt en skattelättnad för landets pubar, då skatten på fatöl och fatcider inte höjs i samma utsträckning som övrig alkohol.
Brittiska bryggare har de senaste månaderna minskat alkoholhalten i många öl för att förbereda sig för högre alkoholskatt. Bland annat har Carlsberg sänkt alkoholhalten från 3,8 procent till 3,4 procent, medan Old Speckled Hen har gått från 5 procent till 4,8 procent. De brittiska tabloiderna kallar fenomenet “drinkflation” eftersom priset på ölen samtidigt är oförändrat.