Låter barnen dricka alkoholfri öl – trots kritiken.

[Alkoholfri öl / USA ] Skådisen Kristen Bell var nyligen gäst på “The Kelly Clarkson Show” där hon berättade att hon föredrar att hennes sjuåring dricker alkoholfri öl framför apelsinjuice. Nu kommer kritiken – igen.

Text: Petur Olafsson / Bild: Weiss Eubanks NBC UNIVERSAL

Det är egentligen andra gången som exakt samma story cirkulerar i media, men nu har den tagit fart med önnu större kraft. Redan 2020 berättade Frost-skådisen Kristen Bell i en podcast om hur hennes döttrar och maken Dax Shepard ibland kör hemmamys med alkoholfri öl och snacks. Reaktionerna blev starka även då, men det har inte stoppat Kirsten Bell från att fortsätta att prata om saken. Hon tycker inte att så kallade ”föräldrapoliser” ska lägga sig i.

Hennes make, skådespelaren Dax Shepard, bland annat känd från tv-serien Parenthood, har länge varit öppen om sina problem med både alkohol och droger. Beroendet började i tonåren, nu har han varit nykter i snart tjugo år.

Som nybliven förälder drack han ibland alkoholfri öl ute på promenaderna med barnvagnen och det väckte nyfikenhet hos döttrarna som fick smaka några droppar. Idag dricker barnen Lincoln, 10, och Delta, 7, gärna alkoholfri öl både hemma och på restaurang.

Olika syn på riskerna med alkoholfri öl

Kristen Bell tror inte att det är smaken som gör att döttrarna gillar alkoholfri öl, utan för att det "känns som något speciellt, något som pappa gör."

– Döm oss om ni vill, det är ert problem. Vi pratar mycket med barnen om deras pappas nykterhet, hur viktig den är och varför han inte kan dricka, sa Kirsten Bell när hon nyligen var gäst på Kelly Clarksons pratshow.

Trots kritiken står skådespelarparet fast vid att låta döttrarna dricka alkoholfri öl. Paret försvarar sig genom att jämföra Heineken 0.0 med förpackad apelsinjuice, som i vissa fall kan innehålla upp till en halv procent alkohol och de anser att alkoholfri öl på många sätt är en mer hälsosam dryck.

Paret säger att de förstår att alla inte delar deras syn, men säger också att det är deras ensak att avgöra vad som är lämpligt för deras familj.

I debatten som uppstått avråder USA:s federala myndighet för alkoholfrågor från att låta barn dricka alkoholfria drycker som efterliknar öl och vin.

– Det finns en risk är att barn som dricker alkoholliknande drycker kan vänja sig vid humlebeskan eller vinsmaken och de kan då bli mer benägna att prova alkohol i tidig ålder säger en av myndighetens experter till TODAY.com.

Föregående
Föregående

Finns det alkoholfri öl på Oktoberfesten?

Nästa
Nästa

Smaktest: Radler vs radler