Smaktest: Tre nya humligheter

Foto: Nonallco

[Alkoholfri IPA / Sverige] Humle är gott. En perfekt ingrediens att ösa på med när man brygger alkoholfri öl för att få en smakrik och intressant dryck som tar för sig på tungan och i gommen.

Är IPA:n den nya stora starken? Nja, inte om man ser på försäljningsvolymerna. Merparten av all öl som säljs är fortfarande lageröl med lagom balans mellan beska och sötma. Men IPA och Pale Ale har definitivt många trogna fans.

Humledrivna öl smakar mycket, humlen kan bidra med örtiga, blommiga, gräsiga, citrusiga och fruktiga smaker till exempel. Adderar du dessutom lite havre och vete så får ölet en juicighet med en rund, mjuk och lite tjockare munkänsla, vilket bidrar till en ännu mer kraftfull smakupplevelse.

Alla dessa egenskaper är perfekta att utnyttja i alkoholfri öl. Bryggarens största utmaning när det gäller alkoholfritt är att få fram en “ölig” karaktör. Mycket av det sitter i humlen som ger ölet beska och dess mest framträdande aromer. Därför är det logiskt att många alkoholfria öl också innehåller rikliga mängder humle.

Alkoholfri pionjär möter nybörjare

Vi har provsmakat tre humliga nyheter på Systembolaget – två från svenska ölmärken samt en från Skottland.

Omnipollo är pionjären inom modern alkoholfri öl som tagit fram massor av brygder utan alkohol, alltid med spännande smaker, namn och etiketter. Efter att de senaste åren släppt en lång rad fantasifulla alkoholfri öl som Nyponsoppa, Blåbärssoppa, Ostkaka och Snapsöl går de nu tillbaka till sina rötter. Nyheten Zodiak är en tolkning av en IPA som funnits med i Omipollos sortiment i snart tio år, samtidigt har de också släppt en alkoholfri version av Maz, en lika långlivad pale ale – men den finns ännu inte på systemet.

Poppels Hoppy, som är också en pale ale, är bryggeriets alla första alkoholfria öl. Som många andra hantverksbryggerier har de valt att använda en jäst som jäser ut på 0,3 procent, dessutom är Poppels först ut i Sverige med ett helt naturligt konserveringsmedel gjort på svampar. Resultatet är imponerande bra, men så har de också jobbat på projektet i två år.

Och till sist har vi testat Brulo 7 Hops IPA från Edinburgh, ett skotsk ölmärke som tidigare hette Coast Beer Company. De drog igång 2019 och är ett renodlat varumärke för alkoholfri öl, framförallt olika typer av IPA. Precis som Omnipollo brygger Brulo inte det alkoholfria själva, utan överlåter det praktiska arbetet till De Proef i Belgien som är experter på att få fram alkoholfria öl med mycket smak och karaktär. Alltid med gott resultat.

Klicka för att läsa hela inläggen med betyg och fakta.

Föregående
Föregående

Risk för bakterier i din alkoholfria öl

Nästa
Nästa

Finns det alkoholfri öl på Oktoberfesten?