Risk för bakterier i din alkoholfria öl

[Alkoholfri öl / Forskning ] Farliga bakterier kan överleva länge i alkoholfritt öl om det produceras och förvaras fel – nu uppmanar forskare bryggerierna att se över sina processer för att undvika att folk blir sjuka.

Text: Petur Olafsson / Bild: Unsplash

Redan på medeltiden bryggde och drack människor öl eftersom de visste att ölet var näringsrikt och kokades under bryggningen, öl var med andra ord ofarligt att dricka till skillnad från vatten som var smutsigt. Idag vet vi dessutom att humle och kolsyra innehåller ämnen som dödar eller förhindrar förökning av bakterier och svamp. Plus att öl oftast förvaras kallt och har ett lågt ph-värde vilket också begränsar tillväxten av mikroorganismer.

Och sist men inte minst: Alkoholhalter över 3,5% sätter stopp för tillväxten av de flesta livsmedelspatogener. Vissa bakteriestammar lyckas överleva även i öl, men då måste ölet stå framme i rumstempratur under lång tid. Kort sagt; du kan bli berusad, bakfull och beroende av starköl, men risken att bli sjuk av att dricka ett glas är försvinnande liten.

Förvara inte alkoholfri öl varmt

Men gäller samma sak för alkoholfri öl? Det frågade sig nyligen en grupp forskare på Cornelluniversitet i USA. De har nu publicerat en studie där de undersökt hur livsmedelsburna patogener, dvs. sjukdomsframkallande mikroorganismer överlever i lågalkoholhaltig och alkoholfri hantverksöl.

Resultaten visar att akoholfri öl är mycket mer mottagligt för mikrobiell tillväxt jämfört med annan öl. Enligt slutsatserna i den nya studien, som publicerades i Journal of Food Protection, var alkoholhalten och förvaringstemperaturen det som mest bidrog till bakterietillväxt.

Forskarna infekterade alkoholfritt öl med fem olika bakteriestammar och övervakade sedan proverna under två månader. När man jämförde resultaten såg de att det lågalkoholhaltiga ölet inte innehöll några patogener, men det gjorde däremot det alkoholfria ölet.

I öl med en lägre än 3,5 procent alkohol finns en större risk för att patogener lyckas få fäste under produktionen. Bakterierna försvinner om ölet förvaras vid fyra grader eller kallare, men om ölet istället förvarades vid fjorton grader och uppåt kan eventuella E.Coli och salmonellabakterier finnas kvar i ölet och orsaka magsjuka, diarrér, tarminfektioner och andra infektioner.

Uppmanar bryggerierna att pastörisera

För att undvika att folk blir sjuka uppmanar forskarna bryggerier att se över sina bryggsprocesser för alkoholfria öl med ett pH-värde högre än 4,20.

Pastörisering, det vill säga att värma upp vätskan till en hög temperatur innan det tappas på flaska eller burk är den bästa metoden för att säkerställa att ölet är fritt från skadliga mikroorganismer. Steril filtrering och konserveringsmedel minskar också risken för skadliga bakterier och svampar.

Till sist konstaterar forskarna att allt fler restauranger serverar alkoholfri öl på fat, vilket också ökar riskerna för smittspridning. Därför är det viktigt att krogarnas fatsystemen regelbundet rengörs och desinficeras för att eliminera eventuella patogener och andra smittsamma mikroorganismer.

Föregående
Föregående

Johan Lindberg: Därför skrev jag en svagare bok om öl.

Nästa
Nästa

Smaktest: Tre nya humligheter