Smaktest: Alkoholfria öl från Lowlander

Foto: Nonallco

Foto: Nonallco

[Alkoholfri öl / Lowlander] Frederik Kampman, grundare av det nederländska bryggeriet Lowlander, fick en idé när han jobbade på ett gindestilleri i Storbritannien. Hur blir det om man på tillsätter botaniska ingredienser i öl på samma sätt som man gör vid gintillverkning?

Det blev fröet till en affärsidé. Sedan starten 2016 så brygger Lowlander öl som alltid innehåller frukt, bär, örter eller kryddor av olika slag.

Merparten av bryggeriets utbud har traditionell alkoholstyrka, men de har också en flera öl med låg alkoholhalt. Bland annat två radlers (som ännu inte saluförs i Sverige) med en alkoholhalt nära den klassiska svenska lättölsstyrkan. Men bryggeriet har framförallt haft framgångar med sina tre alkoholfria öl och börjar nu att smyga in dem på Systembolaget.

Lowlander har en fördel i att de har en stor palett av ingredienser att leka med. De kan laborera med vad de lägger i (det vill säga ingredienser från växtriket) för att kompensera upp för de aromer som går förlorade vid dealkoholiseringen. Och med det botaniska kan man skapa riktigt intressanta och fina smaker.

Systembolagets nya renodlade ölbutik, Ölstudion i Göteborg, saluför alla tre i butiken, men de går också att beställa i kolli om minst 6 öl till hela landet.

Klicka för att läsa hela inläggen med betyg och fakta.

Föregående
Föregående

Alkoholfritt mot strömmen i Storbritannien

Nästa
Nästa

Jessica Larsson: Mina Nonallco-tips till julen