Smaktest: Alkoholfri påsköl
[Alkoholfri öl / Påsköl ] Bara två av sjuttiofem öl i årets påskläpp på Systembolaget är alkoholfria. Båda välbekanta brygder från välkända bryggerier. Vi har provat dem, gillar vad vi smakar och upptäcker att de båda konkurrenterna passar till helt olika typer av påskmat.
Egentligen är påsköl ett ganska nytt fenomen. Det var först på 1990-talet som det började säljas öl särskilt för påskfirandet. Innan dess dracks det mest ljus lageröl till påskmaten.
Så nosade Carlsberg i Sverige upp en trend i moderlandet Danmark. Där bryggdes det en populär øl kallad Carlsberg Påskebryg. Den ville man ha! Först importerades danskölet till Sverige och sedan fick man tillåtelse att licensbrygga med Falcon-loggan på burken. Plötsligt var påskölsbollen i rullning. Fler började följa efter, bland annat Källefall och Galmestadens Bryggeri, två av de allra första småbryggerierna i Sverige, nu saligt avsomnade .
Alkoholfri påsköl gör entré
De första påskölen var mörka som julöl fast stramare och friskare. De var dessutom ovanligt starka, många runt sju procent. Alkoholfritt var liksom ingen grej på den tiden, det kom långt senare. Nils Oscars Påsköl Alkoholfri var en av de första, men även Mariestads alkoholfria Påskbrygd har funnits med ett tag.
Någon mer alkoholfri variant borde väl snart dyka upp i floden av påsköl kan man tycka? Fast då får man komma ihåg att påsken är en ganska kortlivad säsong för ölförsäljning. Och det kunde varit värre. Nu är de två alkoholfria alternativen välgjorda och fint anpassade till den svenska högtidsmaten.
Påskkonkurrenterna har dock lite olika profil och användningsområden. Mariestads passar bäst till smakrika rätter, som påsklammet eller den första vårbarbecuen, alltså fetare, såsigare och kryddigare mat. Nils Oscar är en bättre partner till sillen, laxen, äggen och desserten, de mer finstämda smakerna. För att säkra upp full täckning – inhandla båda.
Klicka för att läsa hela inläggen med betyg och fakta.
För att möta sötman i löksillen och andra ättikslagsbaserade sillar behövs ett öl med mycket fruktighet och bärighet som ger en balanserad smak. Där funkar Nils Oscar utmärkt.