Fridge Folkölsbutik: Våra alkoholfria favoriter

Foto: Lucas Eliasson, Picture Perfect Visuals

[FREDAGSTIPSET: FRIDGE FOLKÖLSBUTIK] Ölkulturen är glödhet på Gotland just nu. Ön vimlar av intressanta småbryggerier som hämtar inspiration från den moderna craft beer scenen och den lokala hembryggarkulturen. Nu har Gotland fått sin första folkölsbutik. Målet är förstås att sälja öl, men också att bli ett nav och en guide för den lokala ölkulturen.

Text: Petur Olafsson / Foto: Fridge Folkölsbutik

Bakom butiken står Christian Skyving och Rob Bough, som båda har erfarenhet från bryggeribranschen. Tillsammans är de involverade i bryggeriet Hop Shed i Hästnäs, som också ligger också bakom en bryggeripub och ölfestival i Visby. Fridge är det senaste initiativet.

– Vårt mål med Fridge är att få fler att upptäcka lågalkoholöl. Vi har ett brett urval av alkoholfri öl, cider och hantverksläsk. Både från svenska och utländska tillverkare, säger Rob Bough

Genom sin bakgrund känner de många i den svenska bryggeribranschen och kan på det sättet plocka in folköl från hela landet. De har även ett starkt lokalt fokus med mat från närliggande producenter av korv, glass, ost och kaffe och mycket annat.

Butiken ligger i centrala Visby. Här tänker man bli ett nav för den lokala ölkulturen som kopplar ihop ölintresserade besökare med de lokala bryggerierna. Man kommer också informera om lokala ölevenemang, som ölprovningar eller bryggeripubbar. Och det ingen sommarföreteelse, som bara riktar sig turister utan butiken kommer att ha öppet året om.

I dagsläget finns cirka hundra drycker i butiken, men målet är att dubblera utbudet. Fridge har redan en webbshop och i sommar ska man ska försöka ha cykelleveranser i Visby.

Här listar Fridge Folkölsbutik sina alkoholfria favoriter just nu:

King+of+Kefir.jpg

Hopped Culture

King of Kefir, Irland

En uppfriskande dryck som jäser med kefirgryn, äpplejuice och steviaextrakt. Innehåller levande bakteriekultur som är bra för tarmfloran. Denna variant är torrhumlad med Amarillo, Citra, Mosaic humle. Tillverkad i små batcher, ofiltrerad och opastöriserad utan konstgjorda färgämnen och aromer eller konserveringsmedel.

Beställ här: Fridge webshop

Scandinavian+Tonic+Seesions+Rhubarb+2.jpg

Arctic Rhubarb

Scandinavian Tonic Sessions, Sverige

God tonic med bra balans; inspirerad av Skandinavien och tillverkad i Dalarna. Fulladdad med massor av rabarber. Krispig och smakrik. Vi rekommenderar att mixa den med gin från Gotland Spirits.

Beställ här: Fridge webshop

Limbo_Raspberry.jpg

Mikkeller Raspberry Limbo

Mikkeller, Internationellt

En fruktig hallonbomb, den perfekta alkoholfria ölen en het sommardag. Drick den till nybakad kladdkaka.

Beställ här: Fridge webshop

Läs mer: Nonallcos test

Fiz+Chocolate+Soda.jpg

Fiz Chocolate Cherry Soda

Fiz, USA

Så här ska riktig craft soda smaka! En sällsynt raritet från College Club Beverages i Rochester, New York. En läsk gjord med sockerrör som har en rejält tilltagen körsbärssmak samt en lätt touch av choklad.

Beställ här: Fridge webshop

Föregående
Föregående

Smaktest: Alkoholfri påsköl

Nästa
Nästa

Alkoholfri Carlsberg kan innehålla alkohol