Smaktest: Alkoholfri öl från Inlands Bryggeri

Foto: Nonallco

[Alkoholfri öl / Inlands Bryggeri] Inland är det gamla namnet på området som en gång omfattade södra Bohuslän. Inlands bryggeri på Marstrand hämtar inspiration från regionens historia och sjöfartstraditioner.

Text: Petur Olafsson / Foto: Nonallco.

I dag är Marstrand en sömnig västkustidyll som bara får liv under några sommarmånader då ön invaderas av seglare samt turister som kommer med färjan från fastlandsanslutna Koön.

När du som besökare kliver iland på stenkajen kan det vara intressant att veta att Marstrand byggdes under Porto Franco-perioden. År 1775 beviljade Gustav III att göra Marstrand till frihamn, alltså en ort som står i direkt förbindelse med världshaven. All verksamhet var skattebefriad så när som på mindre avgifter på mat och dryck.

Den lilla hamnstaden lockade till sig sjömän, köpmän, smugglare och skojare av alla de slag. Ordningen på ön var inte den bästa. Marstrands präster klagade ofta på oredan och synden som frihamnsförordningen fört med sig. Ölet flödade i hamnkvarteren och ön fick rykte om sig att vara ett tillhåll för både svenska och utländska förbrytare, så till slut upphävdes Porto Franco-lagarna och Marstrand återgick till att bli en hamnstad som alla andra.

Småskaligt och lokalt, precis vid havet

Inlands Bryggeri är det första bryggeriet på Marstrand sedan den tiden. Bryggeriet startade 2017 och producerar idag ett femtontal olika öl. Man tänker och jobbar lokalt, en del av humlen hämtar Inlands Bryggeri från Rörmossens Humlegård som ligger ett bit inåt landet. Maltresterna blir till djurfoder hos en bonde i närheten och de lokala leveranserna sker med flakmoppe eller båt.

Södra Bohusläns historia och sjöfart är temat för namnsättningen av ölen, som huvudsakligen säljs lokalt. Trots sin småskalighet har man två alkoholfria öl i sortimentet: Seglaröl Alkoholfri - en amber ale som ger en krona per flaska till den lokala segelklubben samt en alkoholfri lager som visar Hämneskärs fyr, Pater Noster på etiketten.

En av flaskorna är en alkoholfri öl av världsklass med mycket karaktär och snygg balans mellan beska, fruktighet och sötma. Den andra är mer av en snedseglare – vilket ju är märkligt, med tanke på att båda kommer från samma bryggeri.

Klicka för att läsa hela inläggen med betyg och fakta.

Föregående
Föregående

Brewdog anklagas för förgiftat arbetsklimat

Nästa
Nästa

Så mycket alkoholfri öl kan gravida dricka