Tio år av stark tillväxt för tysk alkoholfri öl
[Alkoholfritt / Tyskland ] Många tyska bryggerier som överlevt världskrig och ekonomiska kriser står nu på randen till konkurs på grund av coronaviruset. Enda positiva utvecklingen står den alkoholfria ölen för.
Text: Petur Olafsson / Foto: Unsplash
Alla som varit i Tyskland vet att tyska öldrickare är mycket traditionsbundna. De flesta tyskar tycker att öl måste bryggas enligt den tyska renhetslagen med bara fyra ingredienser: vatten, malt, humle och jäst. Ölstilar som inte uppfattas som typiskt tyska dricks mest av den yngre generationen. Men det finns faktiskt en otraditionell typ av öl som stadigt ökar i popularitet och det är den alkoholfria ölen.
Vinnarna: Alkoholfri radler och veteöl
Det tyska bryggeriförbundet rapporterar nu att alkoholfri öl är den snabbast växande ölkategorin i Tyskland under de senaste tio åren. Både försäljningen och utbudet av alkoholfri öl har ökat stadigt under hela perioden. Enligt undersökningar dricker nästan varannan tysk numera alkoholfria öl eller blandade öldrycker. Och trenden fortsätter att växa; mest populärt är alkoholfri radler, tätt följt av alkoholfri veteöl.
Enligt bryggeriförbundets siffror bryggdes cirka 430 miljoner liter tysk alkoholfritt öl 2010, jämfört med 2020 då det såldes mer än 660 miljoner liter alkoholfri öl och maltdryck. Detta alltså trots corona och fyra månaders nedstängning av restauranger och krogar.