Radlertest: Pripps vs Perlenbacher

Foto: Lucas Eliasson, Picture Perfect Visuals

[Alkoholfri öl / Sverige] Radler betyder cyklist på tyska, men det är också namnet på en mix mellan öl och fruktdryck. I vårt test ställer vi nyheten Pripps Radler Öl & Citron mot Lidls nytillskott; Perlenbacher Radler Hallonsmak.

Text: Petur Olafsson / Foto: Nonallco.

Vad är då en Radler? Ja, det är blandning av öl och juice, oftast citron. Varför den kallas för Radler? Jo, för att den här alkoholsvaga och mycket läskande drycken länge har uppskattats av cyklister i mellan- och sydeuropa.

Ölets ursprung sägs gå att härleda till en biergarten, Kugler Alm, beläget söder om München. Året var 1922 och krögaren Franz Xaver Kugler serverade vanligtvis iskall pilsner till sina gäster, som ofta var cyklister på tur i bergen. Just denna dag var det extra varmt och Franz märkte att ölen inte skulle räcka hela dagen om han inte gjorde något. Han spädde därför ut halva ölen med juice, vilket även halverade alkoholhalten, och döpte skapelsen till Radler.

Säljs och dricks allt mer i Sverige

På senare år har allt fler radlers hittat till våra breddgrader – och många är alkoholfria. Clausthaler Lemon 0,5% är en klassiker som funnits länge i handeln. Förra året lanserades San Miguel Radler Limón 0,0% på Systembolaget. Och på Lidl finns sedan en tid tillbaka en hel serie alkoholfria radlers: Perlenbacher Radler Mint-Limesmak 0,0%, Perlenbacher Radler Grapefruit 0,0% och Perlenbacher Radler Citronsmak 0,0%.

Senaste tillskotten är Pripps Radler Öl & Citron samt Perlenbacher Hallonsmak. Vi har testat jämfört och tycker att både intar täten bland de radlers vi testat hittills. Men detta är nog bara början; allt fler öl- och fruktmixar lär dyka upp i butikerna.

Klicka för att läsa hela inläggen med betyg och fakta.

Föregående
Föregående

Tio år av stark tillväxt för tysk alkoholfri öl

Nästa
Nästa

Söker provsmakare av alkoholfri hundöl