Smaktest: Alkoholfria öl från Nøgne Ø

Foto: Nonallco

Foto: Nonallco

[Alkoholfri öl / Nøgne Ø ] Nu ger sig Nøgne Ø på att brygga alkoholfri öl. Ett av ölen går rakt in på Nonallcos Topp 9-lista, medan det andra är en betydligt blekare historia. Svart och vitt – precis som namnet på en av flaskorna.

Nøgne Ø är idag ett av Norges största hantverksbryggerier. De har länge legat i framkant i utvecklingen av den nordiska ölscenen, men när de startade 2002 var de tvungna att bygga upp en helt ny ölkultur från grunden.

Der bodde en underlig gråsprængt en

på den yderste nøgne ø;-

han gjorde visst intet menneske mén

hverken på land eller sjø;

Så börjar den berömda dikten “Terje Vigen” av Henrik Ibsen som Nøgne Ø hämtat sitt namn ifrån. De flesta norrmän känner till eposet om mannen som ensam på en blåsig, karg ö i havet måste gå sin egen väg för att överleva och rädda sin familj.

I dikten finns en tydlig parallell till bryggeriets filosofi och historia. För tjugo år sedan var Norge, precis som Sverige, ett karg och ogästvänligt ölland utan särskilt mycket att erbjuda. Innan Nøgne Ø dök upp på scenen fanns ingen IPA i Norge. Det fanns inga Pale Ales, ingen porter, inga imperial stouts, inga fatlagrade öl. Norrmännen drack i stort sett ingenting annat än lageröl. Och värst av allt, de hade ingen aning om att det fanns något annat att dricka.

Idag finns över 190 bryggerier i Norge, i Sverige har vi 414 stycken. Utvecklingen har fullkomligen exploderat i båda länderna och genom åren har många av de mest framstående svenska bryggerierna samarbetat med och influerats av Nøgne Ø.

Nu har man tagit ytterligare ett steg i utvecklingen och lanserat sina första alkoholfria öl.

I Sverige kan vi köpa Nøgne Ø Himla Humla IPA samt Svart/Hvit Milk Stout. Ölstudion i Göteborg saluför båda i butik, men de går också att beställa i kolli om minst 12 öl till hela landet.

Klicka för att läsa hela inläggen med betyg och fakta.

Föregående
Föregående

Här är den mest populära alkoholfria juldrycken

Nästa
Nästa

Andrine Johansson: Årets bästa alkoholfria öl