Smaktest: Alkoholfria öl från Kukko

Foto: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas

Foto: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas

[Alkoholfri öl / Kukko] Det finländska bryggeriet Laitilan visste det inte ens själva till att börja med – men de var faktiskt först i världen med att brygga glutenfria helmaltsöl redan 2005. Nu har de även tagit fram en hel serie öl med endast 0,3 procent alkohol. Vi har provat två av dem.

Laitilan kör hårt på retro i sin marknadsföring. Bryggeriet gör öl, lemonader, bubbel, cider och longdrinks som andas femtiotal både till innehåll och yta – men faktum är att bryggeriet ända sedan starten har varit moderna nytänkare.

I över tjugo år har Laitilan Wirvoitusjuomatehdas använt sig av vindkraft och solenergi för att driva bryggeriet, alltså långt innan ordet hållbarhet var en självklarhet i varje företags årsredovisning. Och numera är alla öl (utom ett) i bryggeriets sortiment glutenfria, vilket naturligtvis ligger helrätt i tiden.

För att fortsätta på den utstakade innovationsbanan så har bryggeriet nu även investerat i toppmodern tysk utrustning för att avalkoholisera sina brygder.

Avalkoholiserar med omvänd osmos

Det finns många metoder för att få brygga alkoholfri öl. Om man föredrar att först brygga en starköl och därefter avlägsna alkoholen, så kan man antingen vakuumdestillera eller använda omvänd osmos. Båda metoderna kräver svindyra maskiner och specialanpassade recept.

Vid vakuumdestillering, som är den vanligaste metoden på stora bryggerier, hettar man upp ölet till 40-50 grader vilket tar bort många smaker och aromer.

Laitalan använder sig istället av omvänd osmos, vilket innebär att ölet passerar genom ett filter under ett tryck på 20 bar för att filtrera bort alkoholen. Vid omvänd osmos håller ölet en betydligt lägre temperatur under processen. Ölet förlorar fortfarande vissa smaknyanser, men totalt sett så behåller man de viktigaste komponenterna som bidrar med smak, lukt, färg och grumlighet.

I Finland har Laitalan lanserat fyra av sina mest populära öl i alkoholfria versioner: Kukko Lager, Kukko IPA, Kukko Pils och Kukko Tumma. De två sistnämnda finns nu Systembolagets beställningssortimentet samt på Ölstudion i Göteborg.

Vi har provat dem och har upptäckt två robusta öl, som först känns oväntat tuffa och råa men som växer efterhand. Stabilt ölhantverk utfört med äkta finsk sisu!

Klicka för att läsa hela inläggen med betyg och fakta.

Föregående
Föregående

Napolitansk pizza + alkoholfri öl = Sant

Nästa
Nästa

Baren som har öppet till 23 även efter jul