Så tycker experterna om Guinness 0.0
[Alkoholfria öl / Internationellt] Guinness är världens mest kända och spridda svarta öl. I januari släpps den alkoholfria versionen – vi lät Sveriges främsta kännare på porter ge oss sitt utlåtande.
Text och foto: Petur Olafsson, Nonallco
Vi möts på klassisk portermark. Otto Lundell och Åsa Nordenbergs lägenhet har utsikt över det historiska Klippanområdet i Göteborgs hamnområde. Området präglas av Carnegies gamla porterbruk vars huvudbyggnad numera är ett hotell. Att paret, som båda är djupt involverade i Porter Drinkers Association, bor i det ombyggda före detta mälteriet är alltså inte en slump.
Syftet med Porter Drinkers Association (PDA), som grundades 1937 av ett gäng studenter, är att sprida kunskap om portern och dess historia. Otto ”Porter-Otto” Lundell var med och återuppstartade föreningen efter ett uppehåll på nästan 35 år.
“När vi återstartade PDA 1990 var det bara Carnegie och Guinness som fanns att tillgå på Systembolaget.”
– Guinness är världens porter. Den finns verkligen överallt och fortfarande är Guinness ofta det enda svarta på många pubar, säger Otto Lundell.
Tillsammans har de oöverträffad kunskap om ämnet porter och stout; dryckens ursprung, historia, tillverkning och smaker. Det de inte vet är helt enkelt inte värt att veta. De senaste åren har trenden varit att svarta öl både blivit starkare och mer smakrika genom fatlagring och tillsatta smaker, så vad tycker de om att Guinness nu lanserar alkoholfritt?
– Vi är också moderna människor. Vi är medvetna om att det finns nackdelar med alkohol. Det finns tillfällen då man vill undvika att bli påverkad, som när man ska köra bil eller jobba dagen efter. Själva dricker vi gärna folköl och under sommaren är Guinness 3,5% den perfekta törstsläckaren, säger Otto Lundell.
I föreningens anglofila och Dickenska anda är både klädsel och titlar en viktig del av traditionerna. Otto Lundell är Lord Vice President, vilket är en post i Kings Bench som motsvarar PDA:s överhus, medan Åsa Nordenberg kallas Lady Chancellor och är föreningens ordförande sedan tio år tillbaka.
Medlemmarna klär alltid upp sig för möten och aktiviteter, ofta i bonjour och hög hatt, och portern intas i porterglas eller klassiska tennstop. När vi nu slår oss ner i köket för att prova nyheten Guinness 0.0 är alla attiraljer på plats. Det finns en klar nyfikenhet och båda lyser upp när de ser burken.
– Jag tror att Guinness kan ha gjort det här bra, säger Åsa Nordenberg och konstaterar att skummet ser lovande ut när Otto häller upp.
Måttstocken är hur smaken, doften och färgen står sig jämfört med originalet från St. James's Gate i Dublin.
De studerar färgen mot stearinljusets låga. De doftar med näsorna djupt nedstuckna i kuporna. Visuellt ser allt rätt ut, ölet har fått det karaktäristiska sammetslena skummet av kvävepatronen i burken. Det doftar dock lite annorlunda, med en dragning åt Nescafe. Så är det till slut dags för första klunken.
– Den är faktiskt inte så olikt lågalkoholölet. Kroppen är okej, här finns även maltsyrligheten och den rostade brända smaken. Kanske en aning mer metallisk smak och spontant känns det också lite sötare än originalet konstaterar Åsa Nordenberg.
De inspekterar den finstilta ingrediensförteckningen och konstaterar att ölet innehåller laktos och naturliga aromer. Laktosen är de inte så förvånande över, det har länge använts för att öka fylligheten i mörka öl. Det som sticker ut är aromerna.
– Undrar vad det kan vara för aromer? Sådant brukar Guinness inte hålla på med säger Otto Lundell och ser bekymrad ut.
Slutligen jämför vi nya Guinness 0.0 mot Guinness 3.5% och Guinness Malta – en alkoholfri läskedryck med tillsatta vitaminer och mineraler, populär i flera afrikanska länder. Åsa Nordenberg har inte smakat Malta förut, men hennes reaktion går inte att ta miste på.
– Åh fy! Det luktar som sur mjölk. Och jösses vad söt den är, det smakar inte porter. När ska man dricka det här?
“Skillnaden mellan Guinness 0.0 och 3.5 inte särskilt stor. Jag skulle faktiskt lika gärna kunna välja den alkoholfria.”
De enda konkurrenterna till Guinness 0.0 som Otto Lundell direkt kan påminna sig kommer från Big Drop respektive Nøgne Ø. Båda alkoholfria milk stouts som tidigare släppts på Systembolaget för att snabbt försvunna. När Guinness nu lanserar sin 0.0 hoppas de att det kommer ske en större och mer bestående förändring. De tror att det behövs ett känt namn med resurser för att skapa uppmärksamhet.
– Vi hoppas verkligen att det här blir en succé. Vartannat år ordnar vi i PDA vår porterfestival och i öltävlingen där har vi alltid en Frukostporterklass med öl upp till 3,5 procent. Hade det bara funnits några fler alkoholfria porteralternativ, så hade vi gärna inrättat en sådan klass också. Guinness 0.0 kan bli en dörröppnare till att fler bryggerier börja göra alkoholfri porter.
Så vad blir kontentan. Får Guinness 0.0 godkänt av experterna?
– Det är så bra som man kan hoppas på, helt klart i toppskiktet bland alkoholfria och alkoholsvaga öl. Vi kommer nog att dricka en hel del och även se till att alltid ha några burkar hemma för att kunna bjuda på, säger Åsa Nordenberg.