Öljätten investerar miljoner i alkoholfri teknik

[Alkoholfri öl / Internationellt ] En av världens största öltillverkare investerar stort för att utöka och förbättra produktionen av sina alkoholfria öl – bland annat storsäljaren Corona Cero.

Text: Petur Olafsson / Bild: Corona

Det är AB Inbev, världens största bryggerikoncern, som nu satsar ännu mer på alkoholfri öl. I takt med att alkoholfritt ökar i popularitet, så har företaget utökat och anpassat sin alkoholfria ölportfölj runt om i världen. Idag har koncernen totalt 30 alkoholfria ölsorter som säljs i 42 länder – sju bryggs i Belgien för global export, bland annat Corona, Hoegaarden och Leffe.

Nu har företaget investerat motsvarande 350 miljoner kronor i en uppgradering av bryggerierna i Leuven, Leeuw-Saint-Pierre och Hoegaarden. Det mesta av pengarna har gått till utrustning för avalkoholisering av öl med hjälp av vakuumdestillation.

Bättre metod för att avlägsna alkohol

Satsningen är helt logisk. Förra året stod lågalkoholhaltig öl för cirka 6 procent av AB InBevs globala försäljning, men redan 2025 räknar företaget med att en femtedel av allt de säljer kommer vara lågalkoholöl eller alkoholfri öl.

Företagets metoder och teknik för att brygga alkoholfri öl utvecklas av AB InBevs globala innovations- och teknologicenter GITEC i Leuven, där de producerat alkoholfritt öl sedan 2016.

– Alkoholfri öl har blivit rejält mycket bättre jämfört med för bara år sedan. Våra bryggare och forskare har fortsatt att förfina metoderna och tekniken. Det gör att vi nu kan brygga öl som kommer bli ännu mer uppfriskande och välsmakande, säger David De Schutter som är vice ordförande för GITEC.

Föregående
Föregående

Nu tvingas britterna dricka svagare öl

Nästa
Nästa

Smaktest: Alkoholfritt från öljättarna