Johan Lindberg: Därför skrev jag en svagare bok om öl.
“En svagare bok om öl” är den hittills oskrivna storyn om hur öl-Sverige gick från bleka och vattniga nödraketer till en explosion av alkoholsvaga öl i olika stilar och smaker. Här berättar Johan Lindberg varför det var dags för världens första bok i ämnet.
Text: Petur Olafsson & Johan Lindberg / Bild: Olle Kirchmeier
Varför ville du skriva en bok om folköl, lättöl och alkoholfri öl?
– Jag har många gånger reagerat på att det finns väldigt lite skrivet om alkoholsvag öl. Konstigt kan jag tycka, folköl är i mina ögon något av det svenskaste vi har. Det är lagom paketerat i en burk. Det finns massor av ölböcker men ingen som handlar om öl under 3,5 procent. Så den skrev jag och det blev “En svagare bok om öl”.
Jag tror att även om du har läst många ölböcker så kommer du att lära dig mycket nytt när du läser den här boken. Det är ett spännande område där mycket händer. Folkölet har tagit stora kliv sett till utbud och kvalitet och där det har gått från att vara något fult till något fint.
Eftersom det är ett så orört område inom öl är boken bred. Den innehåller historia, nutid och en del praktiska inslag med tips, recept på folköl och öl och matmatchningar. Förhoppningsvis finns det något för alla. Och den blev otroligt snygg, tack vare Nina Friman som har formgett den och Olle Kirchmeier som har fotat.
Var kommer ditt intresse för öl ifrån?
– Jag har varit intresserad av öl sedan jag nådde åldern att köpa öl. Men det var när jag flyttade till Göteborg som jag upptäckte hantverksöl. Min första stora ölupplevelse var American Dream från Mikkeller. Jag var student och hade en begränsad budget, men jag minns att jag unnade mig några American Dream då och då för att bryta av mot den massproducerade lagern. Sedan dröjde det inte länge innan jag upptäckte öl från Poppels, Dugges och Stigbergets – och då var det omöjligt att stå emot.
Det alkoholsvaga ölet upptäckte jag runt 2015. Jag och min flickvän Nina, numera min fru, vi reste en del till storstäder i Europa och vi handlade öl på bottleshops. Vi tyckte att det var ett mycket charmigare sätt att köpa öl jämfört med Systembolaget. Samtidigt började folkölsutbudet bli mer och mer intressant i matbutikerna, och i Stockholm öppnade de första folkölsbutikerna. "Självklart ska vi ha en folkölsbutik i Göteborg också!" tänkte jag. Och där gick hobbyn över till yrke. Numera kallar jag mig för folkölsentreprenör.