Bygger alkoholfritt bryggeri – du kan bli delägare

Joelle Drummond och Sarah McNena

Joelle Drummond och Sarah McNena

[Alkoholfritt / Storbritannien] Drop Bear Beer Co har bara funnits i drygt ett år, men slår försäljningsrekord trots pandemin. Nu planerar de att bygga Wales första alkoholfria bryggeri och söker aktieägare på nätet.

Text: Petur Olafsson / Foto: Drop Bear

Grundarna Joelle Drummond och Sarah McNena träffades i Australien och har döpt sitt ölmärke efter de beryktade mördarkoalorna Drop Bears. Försedda med huggtänder sägs nallebjörnarna attackera människor uppifrån träden, men det hela är bara en uppdiktad historia som aussies gillar att skrämma upp turister med.

När paret startade företaget hade Sarah McNena pysslat lite med hembryggning, men för övrigt var de nybörjare i bryggeribranschen.

– Vi började med en stor kastrull, en syltermometer och en massa spannmål och körde på bara, säger Joelle Drummond.

Genom att prova sig fram fick de så småningom fram några alkoholfria ölrecept som de gillade, sedan anlitade de proffs för att säkerställa att ölen skulle funka att brygga i större skala.

Större marginaler för snabbare tillväxt

De två mest framgångsrika alkoholfria craft beer-namnen i Storbritannien, Big Drop och Lucky Saint, kontraktsbrygger sina öl hos andra bryggerier.

På samma sätt använder Drop Bear överkapaciteten på bryggerier i Wales och köper in lagertjänster och distribution. De startade så nyligen som 2019 men närmar sig redan en försäljning på en kvarts miljon flaskor per år och exporten har också tagit fart. Idag säljs bryggeriets öl i Storbritannien, Tyskland, Spanien, Kanada, USA och Australien.

– Under 2020 har försäljning har ökat med 2000 procent och vi ser att den alkoholfria marknaden fortsätter att växa. Med ett eget bryggeri kan vi ta en större andel av marknaden genom att vi får bättre marginaler och snabbare utveckling, säger Joelle Drummond

Drop Bear producerar idag fyra sorters öl: Tropical IPA, Yuzu Pale Ale, Bonfire Stout och New World Lager. Samtliga är glutenfria, veganvänliga och kalorisnåla.

Den nya anläggningen blir det andra alkoholfria bryggeriet i Storbritannien och ett av endast några få i hela världen. Bryggeribygget finansieras genom crowdfunding och är tänkt att stå klart i oktober 2021.

Föregående
Föregående

2,7 miljoner britter har redan lagt ner Dry January

Nästa
Nästa

Sprallice: Välj alkoholfritt och kickstarta din träning 2021