Sprallice: Välj alkoholfritt och kickstarta din träning 2021

Foto: Lucas Eliasson, Picture Perfect Visuals

[FREDAGSTIPSET: SPRALLICE] Alice Fagrell – även känd som Sprallice – är en naturkraft. Hon brinner för att inspirera till bättre hälsa och träning med en sund och livsbejakande filosofi. På Instagram slåss hon öppenhjärtigt och personligt mot unkna kroppsideal och svältfödda kostråd. Plus att hon är jäkligt rolig.

För Nonallcos räkning berättar hon om sin personliga relation till alkohol. Och hur alkoholfria drycker kan bidra till bättre träningsresultat. Låt dig inspireras till ett gott nyttigare år.

Text och foto: Alice Fagrell

– När jag valde att ta avstånd från alkohol fick jag många ifrågasättande blickar. Året var 2009 och jag var 22 år, en tid då det inte fanns särskilt många alkoholfria alternativ.

Jag hade tidigare jobbat i restaurangbranschen där man tog en shot innan passet i baren. Eller en städöl efter arbetspasset. Alkohol var liksom en självklar del av restaurangkulturen, att inte dricka var udda och onaturligt. Som ung är det lätt att falla för grupptryck, så det stack verkligen ut när jag bestämde mig för att säga nej till alkohol.

Jag valde att vara helt alkoholfri under ett år. Dels för att spara pengar, för jag såg hur pengarna stack iväg när jag gick ut och festade, men den främsta anledningen var att jag ville fokusera på plugget och träningen när jag utbildade mig inom kost och hälsa.

Att dricka alkohol motarbetade helt enkelt mina träningsmål. Jag insåg också att jag kunde använda tiden som jag lade ned på dricka alkohol eller vara bakfull till mer meningsfulla saker. Så för mig var det inte så svårt – det kändes helt naturligt att sluta dricka.

Så är det fortfarande. Att välja att inte dricka alkohol under år är inget konstigt tycker jag. Precis som när man väljer att avstå helt från alkohol. Fast enklast blir det ju om omgivningen delar den synen och i mitt fall så ändrades omgivningen.

Konsten att dricka med måtta

Efter mitt beslut att sluta dricka, så har jag känt att jag har druckit klart. Idag dricker jag sällan. Vid festliga tillfällen är inte helt alkoholfri, men jag blir inte heller full – det finns ju mellanting.

Jag gillar det där med måtta. Jag gillar vin men jag gillar alkoholfri öl också. Så jag blandar och dricker bara vid 6 till 12 tillfällen per år. För mig är inte alkoholen ett måste, utan jag väljer det när jag vill äta gott och dricka gott, men det funkar bra även utan alkohol.

Jag är så tacksam över att det finns fler alternativ idag, så att man slipper blir så ifrågasatt när man väljer alkoholfritt. På senaste bröllopet jag var på så tog faktiskt den alkoholfria ölen slut. Dels för att allt fler bara dricker alkoholfritt, men också för att många varvar alkoholen med alkoholfri öl, vilket är smart tycker jag.

Det finns tillställningar jag väljer att dricka mindre eller inget alls för att jag planerar att göra något dagen efter. För det finns alltid en dag efter. Det innebär inte att man är tråkig, det handlar om att få ut mer av livet. Jag gillar att både få gå på festen och fånga dagen efter. Om det så gäller en promenad, ett träningspass eller något annat.

Jag har även innan Göteborgsvarvet eller andra tävlingar valt att vara helt alkoholfri tre månader innan. Allt för att låta kroppen byggas upp och vara som bäst.

Som personlig tränare har jag kunder med olika mål, både med att gå ner i vikt eller bli starkare. Men oavsett vilka mål de har så passar sällan alkohol in i målbilden.

Alkohol är ett nervgift men också ett väldigt kaloritrikt livsmedel. Så när jag kartlägger kundernas dryckesvanor slutar det ofta med att de behöver dra ner på alkoholintaget. Att dricka mer sällan eller att ibland välja alkoholfritt hjälper verkligen till när man vill gå ner i vikt, men också i den styrkeuppbyggande fasen.

Alkohol och den tränande kroppen

Alkohol bryter ner kroppen eftersom det är ett gift. Levern som är kroppens reningsorgan måste jobba bort giftet och det får konsekvenser för din träning. När man har druckit alkohol så struntar kroppen i att bygga upp sig efter ett träningspass, den prioriterar istället att bli av med giftet.

När det gäller viktnedgång, så tänk på att alkohol innehåller sju kalorier per gram och att kroppen tar upp hundra procent av alkoholen som vi dricker. Om du, som många andra, vill dra ner på kolhydraterna för att gå ner i vikt, är det också viktigt att se över dina dryckesvanor. Att dricka alkohol ger ingen mättnad och du får i dig väldigt många kalorier på kort tid. Och nej, ”Skinny bitch” är inget bra alternativ – alltså en drink mixad på alkohol och sockerfri dryck – för i slutänden innehåller den ungefär lika många kalorier som ett glas vin.

Så drick med måtta, välj att dricka för att du vill och inte för att du måste. Idag finns massor av bra alternativ, till exempel goda alkoholfri öl. Så njut och hitta dina favoriter i nya utbudet.

Det är 2021. Då är det inget konstigt att tänka på sin hälsa och välja alkoholfritt framför alkohol. Våga vara du och våga stå för dina val.

Sprallice2.jpg

Sprallice

Alice Fagrell

Alice Fagrell är personlig tränare och näringsfysiolog med en kandidat i hälsopromotion. Hennes passion är bättre hälsa med hjälp av kost, rörelseglädje och personlig utveckling – inte bara fysiskt utan även psykiskt. För det händer något i kroppen och dina tankar förändras när du tränar och mår bra i dig själv.

Läs mer: Sprallice.com

Föregående
Föregående

Bygger alkoholfritt bryggeri – du kan bli delägare

Nästa
Nästa

Nästan var fjärde firar alkoholfri nyårsafton