Årets Kock släpper alkoholfri öl ihop med Melleruds

Ludwig Tjörnemo Årets Kock.jpg

[Alkoholfritt / Melleruds] Det har blivit en tradition på senare år att vinnaren av Årets Kock får skapa sin egen öl hos Spendrups. Så sker i år också, trots pandemi och krogkris. Som extra twist släpps den både som starköl och alkoholfri öl.

Text: Petur Olafsson / Foto: Spendrups

Årets Kock 2020, Ludwig Tjörnemo har tillsammans med bryggmästare Richard Bengtsson skapat ett öl som passande nog kallas Mästarpilsner; en mellanmörk lager i tysk stil. Ludvig Tjörnemo som gillar öl, mat och träning ville även ta fram en alkoholfri tolkning, så för första gången i tävlingens historia finns Årets Kock-ölet nu i två versioner. Starkölet går att beställa via Systembolaget, medan Melleruds Akoholfria Mästarpilsner kommer att finnas på utvalda restauranger.

Hur känns det att ha tagit fram en egen öl?

– Det känns roligt och lite otippat. Dels för att mitt namn och ansikte ska representera ett känt och starkt varumärke. Men framförallt för att jag verkligen har fått bestämma helt själv hur ett öl ska smaka, säger Ludvig Tjörnemo.

Varför ville du ta fram en alkoholfri öl också?

– Av flera anledningar. Jag dricker öl fyra, fem dagar i veckan och minst tre av gångerna väljer jag alkoholfri öl. Man får det läskande och skummiga, men inte alkoholen. Och så var jag nyfiken: hur tar man fram en alkoholfri öl egentligen?

Hur gick det till när ni tog fram recepten?

– Först provade vi lite öl tillsammans och utifrån det fick jag beskriva mina idéer. Jag gillar främst att dricka lager och pilsner, men tycker att ale och IPA är gott till mat. Vi experimenterade och testbryggde med olika sorters jäst, malt och humle för att få fram ett öl med precis den beska, fyllighet och friskhet som jag var ute efter. Ett öl som man kan slabba ett par stycken av, utan att det blir jobbigt. Lättdrucken som en pilsner, men aromatiskt och humledoftande som en pale ale.

– Den insikten fick jag när Rickard lät mig prova Sleepy Bulldog Summer Pale Ale, den hade friskheten och aromen jag var ute efter, fast jag ville inte ha lika mycket citrus och blommighet. Dessutom ville jag ha lättheten i en vanlig Melleruds Pilsner.

Smakar den alkoholfria Mästarpilsner likadant som den med alkohol?

– Den blir inte exakt samma som starkölen, men så nära som möjligt. Jag tycker att starkölet passar lite bättre till min vinnande rätt från Årets Kock – stekt kanin med kålterrin och syrad kål – men det funkar med den alkoholfria också. Till en betydligt tyngre rätt hade den alkoholfria pilsnern inte gjort sig lika bra.

När väljer du att dricka alkoholfri öl?

– Det beror på vad jag gör och vad jag ska göra dagen efter. Ibland tränar jag mycket och kör ganska intensiva träningsperioder. Då pajar man en del av träningen genom att dricka alkohol. Men nu har det kommit så pass många goda alkoholfria att jag gärna tar en sån efter träningen. Inte bara Melleruds – det finns många andra bra alkoholfria öl också, avslutar Ludvig Tjörnemo med ett skratt.

LÄS NONALLCOS TEST AV MELLERUDS ALKOHOLFRIA MÄSTARPILSNER

Föregående
Föregående

Sigtunas alkoholfria storsäljare i ny kostym

Nästa
Nästa

Kville Hop & Deli: Mina alkoholfria favoriter