Vilka dricker alkoholfri öl? Finnarna har svaret.

[Alkoholfri öl / Forskning ] En ny finsk studie har undersökt vilka som köper alkoholfri öl i livsmedelsbutiker. Resultaten visar att kön, inkomst och utbildning påverkar inköpen och att det är faktiskt inte är nykterister som handlar mest.

Text: Petur Olafsson

Studien som gjorts av forskare på Helsingfors och Tammerfors universitet pekar på att alkoholfri öl främst efterfrågas av män, äldre personer samt högutbildade med högre inkomst. Det kanske mest överraskande resultatet är att personer som ofta köper starköl är de som är mest benägna att köpa alkoholfritt öl.

Enligt Anu Katainen som är lektor i sociologi handlar det här om en trend som kan ha stor inverkan på hur finländarna dricker i framtiden.

 – För att minska skadorna från alkohol skulle det vara viktigt att intresset för alkoholfria drycker och drycker med låg alkoholhalt ökar i alla socioekonomiska grupper säger Anu Katainen.

Undersökningen baseras på data om köpbeteenden i S-kedjans butiker 2017 och 2018. Under 2018 ökande volymen av alkoholfria ölköp från 2,3 till 3,7 procent av alla ölinköp i undersökningen, samtidigt minskade konsumtionen av vanligt öl.

Alkoholfritt växer i Finland

Förra året åkte Alko, det finska alkoholmonopolet, ut på turné i Finland med en kiosk på hjul som bara sålde alkoholfria drycker, vilket väckte starka känslor.

Henrik Wickström, sakkunnig på Företagarna i Finland och vice ordförande för Svenska folkpartiet, ansåg att turnén sände fel signaler och att monopolföretaget Alko inte följde sitt kärnuppdrag, nämligen att sälja alkohol.

I dag finns det 300 olika alkoholfria drycker i alkoholmonopolets sortiment. Det säljs mer alkoholfria produkter än cider. Företagarna anser att Alko på orättvist sätt konkurrerar med småföretagare i kafé- och restaurangbranschen.

Alkos verksamhet regleras av flera lagar, som framför allt har som uppgift att stävja alkoholkonsumtionen i Finland. På Alko ser man att försäljning av alkoholfri öl är en viktig del av bolagets uppgift att minska alkoholkonsumtionen i Finland.

Föregående
Föregående

Smaktest: Alkoholfritt från öljättarna

Nästa
Nästa

Alkoholfri öl till midsommar