Möt vår nya skribent: Tobias Göth
[HELGTIPSET: TOBIAS GÖTH] Ölnörd, hembryggare och bryggeriambassadör. Från Gotland blickar denna före detta stockholmare ut över ölvärlden. Hans penna har tidigare varit aktiv på ölbloggen 99 Bottles och i andra öliga publikationer. Nu gör Tobias Göth debut på Nonallco – med ett alkoholfritt öl som är bryggt nästgårds.
Text: Petur Olafsson och Tobias Göth / Foto: Per Stübler
Vem är Tobias Göth?
– En man halvvägs till 90 som njuter livets alla fasetter. Ölnörd till den mild grad att det kan kallas iditoti.
Du är en mångsysslare av rang – vad av alla dina jobb och projekt är roligast?
– Jag har tre jobb och trivs skitbra med det. Jag har alltid sagt att kombinationen och ombytet är det mest stimulerande. Roligast? Att brygga en patersbier med min granne Per som är nyvigd präst.
Vad är det bästa med Gotland?
– Som med allt annat på vår jord. Naturen. Pratar vi människoby? Det faktum, att efter två år på ön, så har lilla Visby fortfarande alltid något nytt och spännande att visa upp, en trappa, en utkiksplats, en krog, en drink...
Hur började ditt intresse för att skriva om öl?
– Det var en gång för länge, länge sen en öl som hette Dale's Pale Ale på Bishops Bellmansgatan. Efter det mötet ville jag veta precis allt om öl, ölkultur, och bryggning. Jag var förlorad i en pöl med öl.
Vilket är ditt bästa öl-minne – med och utan alkohol?
– Pratar vi produkten öl? Allt från Bitburger Drive till Goose Island Bourbon County Brand Stout. Oftast bestämmer, till stor del, situationen hur en öl uppfattas och smakar.
– Mitt första stora ölkulturminne är från 1995 – de enorma öppna jäsbassängerna med halvmeter hög kruesen på Staropramen i Prag. En uppenbarelse. Det andra är från 2014, när jag åkte snålskjuts med Karel Goddeau från DeCam genom landsbygden i Pajottenland. Sittandes på verktyg och annat bråte i skåpet på hans skåpbil. En upplevelse.