Carlton Zero-reklamen friades i Australien

[Alkoholfritt / Australien] Reklamen för Carlton Zero anmäldes till Australiens granskningsnämnd, men friades. Nu kan bryggeriet fortsätta köra filmen där “Beer Man” dricker alkoholfri öl medan han kör bil, simmar och hanterar tunga maskiner.

Text: Petur Olafsson / Foto: CAB

Det finns många saker som är farliga och korkade att göra med alkohol i kroppen, men som går alldeles utmärkt att göra om man istället dricker alkoholfri öl. Det gör Carlton Zero en poäng av i sin reklamfilm.

Huvudkaraktären spelas av John Batchelor, ett välkänt ansikte som medverkat i många reklamfilmer för öl genom åren. Han har fått representera den genomsnittlige obekymrade australiske mannen. Alltid med en öl i handen, ständigt glad och leende.

Australien har länge varit ett stort ölland, men fler och fler övergår till vin. Sedan 70-talet har den totala konsumtionen av alkohol sjunkit och precis som i resten av världen så pekar försäljningskurvorna för alkoholfri öl spikrakt uppåt.

Ett år efter lanseringen har Carlton Zero sålts i mer än 3,2 miljoner liter. Ungefär 25 procent av Carlton & United Breweries totala försäljning utgörs numera av öl upp till 3,5 % alkohol. Bryggerijättens försäljning av öl med lägre alkoholhalt har ökat med tio procent på bara fem år.

“Liten risk att budskapet misstolkas”

Enligt den australiska marknadsföringslagen ska all reklam för alkoholhaltiga drycker – även öl på 0,5 procent och nedåt – övervakas av granskningsnämnden ABAC. Anmälaren menar att Carlton Zero inte följt reglerna eftersom syftet med reklamfilmen “inte främst är att göra reklam för Carlton Zero, utan att marknadsföra Carlton som varumärke.“

I anmälan hävdar man att filmen gör reklam för alkohol och tillägger “att visa en person som dricker och sedan deltar i högriskaktiviteter är oansvarigt och ett brott mot marknadsföringslagen för alkohol".

Granskningsnämnden friade dock reklamen. Man ansåg att produkten tydligt identifierades som alkoholfri, så det fanns ingen risk att den skulle förväxlas med alkoholhaltig öl. Nämnden drog därmed slutsatsen att det finns liten risk att någon misstolkar budskapet i filmen.

Föregående
Föregående

Pripps Blå släpps som alkoholfri öl

Nästa
Nästa

Smaktest: Alkoholfri öl från Värmdö Bryggeri