Alkoholfria grillöl till sommarens fester

Foto: Nonallco

Foto: Nonallco

[Alkoholfri öl / Grillöl] Petur Olafsson är Nonallcos grundare och huvudskribent. Tillsammans med Fredrik Berggren tipsar han regelbundet om öl i Allt om Vin och Mitt Kök Expressen. Här är ölexpertens tips på hur du matchar BBQ och alkoholfri öl.

Text: Petur Olafsson, Nonallco / Porträttfoto: Lukas Eliasson

“Snacka om att vi längtat efter dom: Grillkvällarna, grillutflykterna, grilluncherna, ja, allt med ordet grill framför. Men kanske mest av allt; grillölen. Nuförtiden finns hur många bra alkoholfria grillöl som helst. Glöm den alkoholfria standardlagern i 6-pack och upptäck ett jätteutbud av stilar och sorter. Du hittar dem enkelt i matbutiken, på Systembolaget, i specialbutiker och inte minst online – bara några klick bort.

Men hur väljer man rätt sort då? Ja, principerna för hur man matchar alkoholfri öl med mat skiljer sig egentligen inte mycket för hur man matchar öl och mat rent generellt. Varje maträtt har ofta en eller flera ölstilar som passar lite bättre till. Precis som att vissa vintyper, druvor och vinregioner passar bättre till viss mat.

Råvarorna och röken styr valet av öl

Ofta blir man överraskad över vilka smaker som kompletterar varandra. Mitt bästa tips är att våga prova nya kombinationer.

Det som främst styr valet av alkoholfri öl är råvarorna. Men själva tillagningen; röken och grillytan är också en viktig faktor. Det gäller att möta upp de kraftfulla rökaromerna och grillrändernas härliga smak och när det gäller kött uppstår ju ofta en karamellisering från kolens hetta, det som kallas maillardreaktionen. Alla de goda smakerna som uppstår på grillgallret går också att lyfta fram eller balansera med hjälp av ölet.

Som vanligt är mat och dryck alltid en smaksak. Men här kommer några tips som kan vara spännande att utforska i sommar. Skål och smaklig måltid!”

Klicka på ölnamnen för mer info, betyg, näringsinnehåll och inköpsställen.

unsplash-image-wcDru6t-aCg.jpg

Hamburgare

“Här skulle jag gå på IPA eller en lageröl med lite mer bett i beskan. Särskilt om du har feta, salta tillbehör som ost, bacon och dressing.”

unsplash-image-oyUqUV1Q0Zg.jpg

Nötkött / biff

“Kvalitetskött, salt och peppar - inget mer! Då funkar en krispig mellanmörk öl som gifter sig med köttets karamelliserade smaker.”

unsplash-image-SmwMwHMHIV0.jpg

Fisk och skaldjur

“Till grillrätter från havet tar jag en lättare och mjukare alkoholfri veteöl eller en citrusfruktig suröl.”

unsplash-image-y4YOJda6OIo.jpg

Grönsaker

“Även här gäller lättare och fruktigare öl fast med karaktär. Tänk Pale Ale eller blommig veteöl.”

Big Drop Galactic Milk Stout.jpg

Dessert

“När frukt, bär, choklad och sötsaker ska mixas med rökiga toner är det porter och stout som gäller.”

unsplash-image-onD0gTdc1Zw.jpg

Allround–bärsen

“Det är en magisk stund när man står framför grillen, vrider, vänder och väntar. Då sippar jag alltid på en kall öl. Den ska vara lättdrucken, torr och krispig tycker jag – så att man blir sugen på maten och ännu mer god dryck.”

Föregående
Föregående

Så mycket alkoholfri öl kan gravida dricka

Nästa
Nästa

Carlbaum’s vill göra alkoholfri sprit till en självklarhet