Alkoholfri öl toppvinnare i internationell tävling

Athletic+Brewing+Co+Free+Way+IPA.jpg

[Alkoholfria öl / Internationellt] För första gången i International Beer Challenges 24-åriga historia har en alkoholfri öl utsetts till bästa öl alla kategorier. Startfältet består till största delen av alkoholhaltiga öl från hela världen.

Text: Petur Olafsson, Nonallco / Foto: Athletic Brewing Co

Som i många internationella öltävlingar så regnade det medaljer när International Beer Challenge avgjordes. Totalt delades det 62 guld, 148 silver och 187 brons.

Men den stora vinnaren blev Free Way IPA från amerikanska Athletic Brewing Co som utsågs till Supreme Champion Beer. Det är första gången ett alkoholfritt öl står som slutgiltig vinnare i tävlingen där majoriteten av bidragen är starköl i olika ölstilar. Tävlingsdomarna utsåg även Athletic Brewing Co till Årets Bryggeri i Nordamerika.

Domarna provade sig igenom 500 öl från trettio olika länder, inlämnade av bryggerier från klassiska ölnationer som Storbritannien, Tyskland, Belgien och USA, men också mer okända ölmarknader som Chile, Vitryssland, Myanmar och Sydkorea. Bedömningarna gjordes blint och juryöverläggningarna skedde på distans via Zoom.

Första alkoholfria bryggeriet i USA

Athletic Brewing Co ligger mellan New York och Boston och är det första bryggeriet i USA som enbart fokuserar på alkoholfri öl. Sedan starten 2018 har bryggeriet vuxit rekordsnabbt när intresset för alkoholfri öl nu lossnat på allvar i USA.

Under 2019 tiofaldigades bryggeriets försäljning och Athletic Athletic har hittills plockat in mer än 20 miljoner dollar i investeringar för att expandera med nya produktionsanläggningar.

Huvudbryggaren John Walker, som även är en av Athletics grundare säger:

– Vi är särskilt ödmjuka över den här utmärkelsen eftersom våra öl rankades i nivå med några av de bästa alkoholfria och alkoholhaltiga brygderna från hela världen.

Föregående
Föregående

Jessica Larsson: Mina Nonallco-tips till julen

Nästa
Nästa

Vinnarna av Sveriges bästa must 2020