Kan man dricka alkoholfri öl efter träning?

[Alkoholfri öl / Forskning ] Nu när träningssäsongen är igång på allvar, funderar många på det bästa sättet återhämta sig efter ett intensivt träningspass. Forskning visar att alkoholfri öl kan vara ett bra alternativ.

Text: Petur Olafsson / Bild: Erdinger

Alkoholfri öl har blivit allt mer populärt i Sverige och det finns många svenska bryggerier som brygger alkoholfri öl. När man tar bort alkoholen så innehåller öl faktiskt många bra saker som kan främja återhämtning.

För prestation, återhämtning och allmän hälsa är alkoholfritt öl definitivt ett bättre val än vanlig öl – eller till och med en sportdryck

Bidrar till bättre vätskebalans

En viktigt aspekt är vätskebalansen. Efter träning är det viktigt att återställa kroppens vätskenivåer och alkoholfri öl innehåller nästan hundra procent vätska. Vissa alkoholfria ölsorter innehåller dessutom elektrolyter, vilket hjälper till att återställa balansen av mineraler i kroppen.

Ger en snabb kolhydratboost

Förutom att återställa vätskebalansen ger alkoholfri öl också kroppen ett snabbt tillskott av kolhydrater. Under träningen förbrukas kroppens glykogenreserver och efter träningen är det viktigt att fylla på reserverna för att främja musklernas återhämtning och fylla på energiförråden.

Har ofta antiinflamatoriska egenskaper

Polyfenoler är naturliga ämnen som finns i växter med antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper. En sådan växt är humle och öl innehåller humle för att få beska, även om mängden varierar mellan olika ölsorter.

Problemet är att även om polyfenoler är antiinflammatoriska, så kan alkoholen i sin tur bidra till inflammationer. Att välja alkoholfri öl ger alltså polyfenolerna en chans att lindra inflammationen, utan alkoholens negativa effekter.

Men det är viktigt att komma ihåg att alkoholfri öl fortfarande innehåller kalorier. Att dricka mycket alkoholfri öl kan därför påverka vikten, vilket naturligtvis påverkar träningsresultaten och risken för skador. Så drick med måtta.

Föregående
Föregående

Krav på hårdare regler för alkoholfritt

Nästa
Nästa

Alkoholfri öl kopplat till mindre risk för MS