Systembolagets nya Ölstudio – ett mecka för alkoholfri öl

Systembolagets nya butik Ölstudion kommer att ha cirka 50 alkoholfria sorter.

Systembolagets nya butik Ölstudion kommer att ha cirka 50 alkoholfria sorter.

[Systembolaget / Sverige] Aldrig tidigare har en svensk systembutik haft så många olika sorters alkoholfri öl att välja mellan. Dessutom kommer man sälja growlers med färsk alkoholfri öl – tappad från fat direkt i butiken.

Text: Petur Olafsson, Nonallco / Foto: Systembolaget

Den 4 november öppnar en unik Systembolagsbutik i Göteborg. Under namnet Ölstudion fokuserar butiken enbart på specialöl. Det kommer finnas öl från bryggerier från hela världen men också lokalt och småskaligt. Ett av de viktigaste fokusområdena blir alkoholfri öl.

– Östudion kommer ha både bredd och djup av alkoholfri öl. Vid öppning kommer vi ha cirka femtio alkoholfria sorter, säger Emelie Westrup kategorichef för bland annat öl på Systembolaget.

Intresset för alkoholfritt har vuxit stadigt de senaste åren och i synnerhet intresset för alkoholfri öl. Fler bryggerier satsar på att bredda sin portfölj med alkoholfri öl och utbudet växer stadigt.

Helt nya produkter och säljupplägg

I den nya butiken har Systembolaget därför tagit in ett extra stort sortiment av alkoholfri öl. En del produkter är till och med särskilt framtagna för Ölstudion. Syftet är att prova sig fram med en unik bredd som tilltalar medvetna ölköpare.

– I Ölstudion har vi plats och möjlighet att testa ett större ölerbjudande, med och utan alkohol. Vi kommer både ha trotjänare från det befintliga sortimentet men har kompletterat med fler öl, även i smalare stilar och från mindre bryggerier. Det är otroligt kul att intresset är så stort i branschen också, vilket möjliggör att vi kan ha den här bredden redan till öppning, säger Emelie Westrup.

Man kommer inte bara sälja alkoholfri öl i butiken. På hyllorna kommer även finnas alkoholfria drycker som gränsar till öl, bland annat must av olika slag. Emelie Westrup vill inte i förväg avslöja vilka producenter och produkter man kommer att ha i butiken, men hon ger gärna några ledtrådar:

– Det kommer finnas en hel del öl som är smaksatta med citrus och bär, exempelvis en syrlig alkoholfri öl smaksatt med yuzu, men också en japansk must av ren yuzu. Vi kommer även ha en traditionell brown ale från Storbritannien och en blond ale från Belgien. IPA i olika varianter är fortsatt uppskattat så därför kompletterar vi med det, både vanlig och hazy. Vi har också tagit in flera glutenfria alkoholfria öl i olika stilar.

Kommer Ölstudions alkoholfria sortiment vara beställningsbart till övriga landet?

– Till en början kommer många endast finnas på hylla i Ölstudion, men några går att beställa till övriga landet.  

Starköl i stilarna hazy IPA, IPA och dubbel IPA kommer av kvalitetsskäl att förvaras i lägre temperatur, gäller detta även alkoholfri IPA?

– Vi har tydliga riktlinjer för vad som ska placeras var i butiken och vid öppning finns det ingen alkoholfri öl som har behov av att placeras i den tempererade förvaringen, säger Emelie Westrup.

Första Systembolaget med growlers

I Ölstudion kommer Systembolaget även sälja öl på growlers, vilket aldrig gjorts tidigare. En growler är glasflaska med handtag som fylls på med öl i butiken.

Growlers är en vanlig företeelse i USA där man kan gå till sin stampub och köpa med sig en eller flera liter av sitt favoritöl. I Sverige har vissa hantverksbryggerier och barer börjat att sälja folköl på growlers, bland annat Malmö Brewing, Brewdog Bar, Nya Carnegiebryggeriet och Barlind Beer.

Att Systembolaget skulle göra något liknande i sina butiker har tidigare aldrig varit på tal, men nu gör de alltså ett fullskaligt försök. Fast bara med en alkoholfri meny med öl och hantverksbrygd julmust till exempel.

Kommer den alkoholfria ölen som tappas på growlers vara extra färsk? 

– Ölen på fat är både färsk och håller hög kvalitet. Tanken med tapprummet är att möta efterfrågan på öl på growler, något som finns i flera andra länder och som står högt på intresserade ölkunders önskelista, säger Emelie Westrup.  

Om försöket med growlers fungerar bra – kan detta i så fall på sikt även börja gälla för starkare öl?

– Det vet vi inte i nuläget, men det är något som vi tittar på om och hur det eventuellt skulle fungera hos oss. Just nu testar vi endast alkoholfri öl på growlers, avslutar Emelie Westrup. ❏ Så funkar det! Läs mer nedan.

 
Growler.png

Alkoholfri öl på growler – så funkar det!

Premiärköpet

För att handla alkoholfri öl tappad direkt i butiken måste du först inhandla en 1-liters growler. I tapprummet väljer du från utbudet som finns för tillfället. Du får inte själv fylla på ölet, utan en expedit tappar upp det. 

Betalningen

Growlern försluts med kapsyl och märks med bland annat hållbarhetsdatum och innehåll. Sedan betalar du som vanligt i kassan. Growlern kostar 82 kronor, utöver det betalar du literpris för ölet du valt.

Påfyllningarna

Nästa gång du vill köpa fatöl, så tar du med den tomma flaskan och får den utbytt mot en rengjord growler. Du betalar nu bara för den nya ölen som fylls på, inte för själva growlern. Flaskan har alltså ingen pant, utan måste bytas mot en ny.

Föregående
Föregående

Fem alkoholfria öl som ger oss rysningar

Nästa
Nästa

Vågar du prova det nya alkoholfria svamp-ölet?